Dag 2 MotoGP-test Qatar: Iannone voor Dovizioso en Marquez

Na twee dagen testen in Qatar zijn Andrea Iannone en Andrea Dovizioso voorlopig de meest constante MotoGP-rijders. Iannone zette met zijn Suzuki de snelste tijd van de dag neer, nadat hij op dag 1 al derde was. Dovizioso was op beide dagen tweede met de Ducati. Marc Marquez maakte een flinke crash mee, maar noteerde toch de derde tijd.

Suzuki zat er ook bij de tests in Maleisië en Thailand al goed bij, dus de snelle tijd (1.54,586) van Iannone komt niet helemaal uit de lucht vallen. Suzuki heeft een overgangsjaar achter de rug, met Iannone en Alex Rins als nieuwe rijders die de machine moesten leren kennen. Met een seizoen ervaring achter de rug en met de inmiddels verder doorontwikkelde machine zit zowel Iannone als Rins (vijfde) er nu constant goed bij.

Goede testresultaten of goede kwalificaties zijn nooit een probleem geweest bij Iannone. Zijn probleem is vooral dat hij zich moeilijk kan beheersen en daardoor (te) vaak valt. Opvallend in Qatar is dat hij vooral snel is op gebruikte banden. Iannone werkte een run van vijftien ronden af met zeer constante rondetijden, voordat hij een time-attack deed die hem bovenaan de ranglijst bracht.

Dovizioso tevreden, Lorenzo niet

Bij Ducati zet Andrea Dovizioso de lijn voort die hij vorig seizoen inzette. Ook op de nieuwe machine is hij snel en constant en lijkt hij opnieuw mee te kunnen gaan doen voor de wereldtitel. “Ik ben heel blij met het pakket dat we nu hebben”, stelde ‘Dovi’. “Er zijn nog wat punten die we moeten aanpakken, maar deze machine is over het algemeen een sterke verbetering ten opzichte van vorig jaar.”

Jorge Lorenzo was na afloop van de tweede dag niet tevreden. Zijn resultaten zijn ook in Qatar erg wisselvallig. “Zolang het warm is, gaat het prima, maar als het donker wordt en de temperatuur omlaag gaat, gaat het totaal niet”, mokte de drievoudig MotoGP-kampioen. “Het is te veranderlijk.” Lorenzo sloot de dag af met de veertiende tijd en was daarmee de laatste die binnen een seconde van de snelste tijd van Iannone zat.

Zie ook: Lorenzo sluit MotoGP-test af met snelste ronde ooit op Sepang

Nachtmerrie voor Yamaha duurt voort

De twijfel begint inmiddels echt toe te slaan bij Yamaha. Was Maverick Viñales gisteren nog de snelste op het circuit van Losail, vandaag sloot hij de dag af als zevende met de wetenschap dat de zes mannen voor hem allemaal sneller waren dan zijn tijd van de eerste dag. Het grootste probleem is de onvoorspelbaarheid: wat op de ene dag lijkt te werken, werkt de volgende dag, als de omstandigheden net iets anders zijn, niet.

“De grip was minder dan gisteren”, constateerde Viñales. “Dat probleem hebben we in alle tests tot nu toe gehad en het is in Qatar niet anders. Het gevoel was veel minder dan gisteren. Morgen gaan we nog eens kijken wat er gebeurt met een volle tank over een race-afstand, maar duidelijk is dat we nog meer en nog harder moeten werken om het op te lossen.”

Zie ook: Viñales snelste op eerste testdag Qatar, Pedrosa crasht

Valentino Rossi kwam niet verder dan de elfde tijd. “De snelheid is op zich niet slecht”, vond de Italiaan, “maar naarmate de avond vorderde kreeg ik steeds meer problemen met de grip van de voorband. We begrijpen niet goed waar dat vandaan komt. Een probleem is niet erg, maar als je het niet kunt verklaren, kun je ook moeilijk een oplossing vinden.”

Honda worstelt met banden

Ook bij Honda waren er moeilijkheden met de banden. Marc Marquez was de grip op de voorband ineens kwijt, zonder waarschuwing. “De Michelins werken hier niet zo goed voor ons”, zei Cal Crutchlow. “Ze zijn óf te hard, óf te zacht.”

Marquez was ondanks de crash wel tevreden. “Voor mijn gevoel is Ducati op dit moment iets verder dan wij, maar we zitten er niet ver vandaan. We hebben in elk geval meer duidelijkheid dan vorig jaar in deze fase en Honda reageert heel snel op verzoeken en problemen. Ze luisteren echt en pakken het meteen aan. Dat is een enorme vooruitgang. We gaan morgen nog wat proberen met de fairings.”

Foto’s: MotoGP.com