Vooruitblik 2018: Sergio Perez wil tweede kans bij topteam

(c) Force India

Met de wintertests in Barcelona zijn de voorbereidingen op het Formule 1-seizoen in volle gang. Een seizoen, dat voor een aantal coureurs bepalend zou kunnen zijn voor de rest van hun loopbaan: Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, maar ook Sergio Perez. De Mexicaan hoopt na dit seizoen een tweede kans te krijgen bij een topteam.

Want in 2019 liggen er namelijk kansen. Er zijn mogelijkheden bij Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing. En daarvan is de Perez zich terdege van bewust. “Het is een heel belangrijk jaar”, benadrukte de Mexicaan onlangs in een interview met Motorsport.com over aanstaand seizoen.

Klaar voor topteam

De coureur van Force India denkt klaar te zijn voor een overstap naar een topteam. Dat was Perez volgens eigen zeggen niet toen hij in 2013 Sauber na twee seizoenen inwisselde voor McLaren. Het verblijf bij de Britse renstal liep uit op een teleurstelling, waarin de Mexicaan als elfde eindigde in het kampioenschap en een vijfde plaats tijdens de Indiase Grand Prix het hoogst haalbare was.

“Het kwam te vroeg”, bekent Perez, die volgens eigen zeggen daarna is gegroeid als coureur maar ook als mens. Inmiddels rijdt de Mexicaan al vier seizoenen voor Force India en is zijn reputatie weer opgevijzeld. Perez denkt niet dat de Brits-Indiase renstal zijn plafond is in de Formule 1. Hij wil meer en voelt dat hij er meer kan uithalen.

Goed presteren in 2018

Dat wil en kan Perez bewijzen bij een topteam, maar dan zal hij eerst 2018 tot een goed einde moeten brengen.

Afgelopen seizoen sloot de Mexicaan met een tevreden gevoel af. Perez reed op drie races na altijd in de punten en eindigde als zevende in de strijd om de wereldtitel. Hij bleef zijn teamgenoot Esteban Ocon 13 punten voor. Ook het onderlinge kwalificatieduel besliste Perez in zijn voordeel: 13-7.

Afrekenen met Esteban Ocon

Met het oog op volgend seizoen zou Perez maar wat graag de lijn van 2017 willen voorzetten. Dan dient hij wel opnieuw af te rekenen met Ocon. De Fransman staat te boek als een talent en zat de Mexicaan afgelopen seizoen behoorlijk in de weg, soms ook letterlijk. Op de baan vocht het tweetal menig robbertje uit tot afgrijzen van de teamleiding.

Kortom, Perez zal aankomend seizoen opnieuw het uiterste van zichzelf moeten vergen om Ocon te verslaan. Ondanks dat de jonge Fransman de interne strijd bij Force India verloor, was de marge kleiner dan verwacht en in de tweede seizoenshelft zat hij Perez behoorlijk op de hielen.

Euforie of frustratie

Onderlinge strijd kan het beste in de coureur naar boven brengen. Dat is wat Perez nodig heeft om de topteams te overtuigen van zijn kwaliteiten. Maar een intern gevecht kan ook tot frustratie leiden. En als dat laatste gebeurt lijken de kansen op een overstap naar een topteam verkeken.