Vooruitblik 2018: Pakt Sebastian Vettel de wereldtitel?

(c) Ferrari F1

Wordt 2018 het jaar van Sebastian Vettel en Ferrari? Beiden zijn in ieder geval aan een nieuwe wereldtitel toe. Vettel wil eindelijk zijn vijfde wereldtitel en elk jaar dat Ferrari geen wereldkampioen wordt, is een verloren jaar voor de Italiaanse renstal.

Vettel behaalde zijn laatste wereldtitel in 2013 met Red Bull Racing. Sindsdien heeft hij zich moeten neerleggen bij de dominantie van Mercedes en Lewis Hamilton. In 2018 kan dat echter heel anders zijn, want vorig jaar was Mercedes nog wel de beste, maar met name Ferrari kwam gevaarlijk dichtbij.
Vettel en Ferrari zorgden voor een spannend kampioenschap. De Italiaanse renstal kwam sterk uit de startblokken en Mercedes werd eindelijk weer eens uitgedaagd. Vettel mocht zelfs lang hopen op zijn vijfde wereldtitel, maar in de tweede seizoenshelft moest de Duitser na een dramatische reeks in Azië zijn meerdere erkennen in Lewis Hamilton en Mercedes.

Incidenten

Dat Vettel uiteindelijk te kort kwam voor een wereldtitel kwam niet alleen doordat de betrouwbaarheid van Ferrari nog niet op het niveau van Mercedes was. Ook fouten van de coureur zelf speelden een grote rol. Het waren allemaal incidenten die niet bij een wereldkampioen horen. De Duitser liet zich te vaak verleiden tot domme acties en was te weinig gefocust op het uiteindelijke doel: de wereldtitel.
In Singapore vergooide Vettel zijn kansen op de overwinning al bij de start en in de race in Bakoe verspeelde de Duitser een goede klassering door achter de safetycar expres tegen Hamilton aan te rijden. Ook in Mexico kon de Ferrari-coureur een goede klassering vergeten doordat hij bij de start zijn vleugel op de auto van Hamilton stuk reed.

Foutloos

In 2018 moet Vettel een foutloos seizoen rijden, wil hij Hamilton kunnen uitdagen. De Brit en Mercedes laten namelijk niet veel steken vallen. In 2017 liet Hamilton zien dat hij op de juiste momenten een klasse apart is en dat hij zelf zelden een fout maakt. De verwachting is dat Mercedes ook in 2018 de zaken weer goed op orde heeft en veel technische problemen zullen de Mercedes-coureurs dan ook niet hebben.
Als Vettel een gooi naar de wereldtitel wil doen dan is meer hulp van teamgenoot Kimi Räikkönen ook noodzakelijk. De Fin kwam zelden in de buurt van een zege en kon dus ook weinig kostbare punten wegsnoepen bij Lewis Hamilton. In een auto waarmee Vettel vijf overwinningen haalde, had de coureur uit Finland toch minimaal een paar keer moeten winnen.
Räikkönen kan er dus zelf voor zorgen dat hij een eindelijk een opvolger krijgt. De Fin was namelijk in 2007 de laatste coureur die met Ferrari de wereldtitel pakte.