Jarige Marquez snelste op dag 2 van MotoGP-test Thailand

Als je jarig bent, mag je doen wat je het liefste doet. In het geval van Marc Marquez is dat in de eerste plaats heel hard op de motor rijden. Op zijn 25ste verjaardag zette de regerend wereldkampioen in de MotoGP de snelste tijd neer op de tweede dag van de test op het Chang International Circuit in Thailand.

Marquez had een drukke werkdag op zijn verjaardag. Op de tweede dag van de driedaagse test in Buriram  werkte de Honda-coureur liefst 97 ronden af, die hij afsloot met een tijd van 1.29,979, waarmee hij de enige was die onder de 1.30 dook. “We zijn begonnen met wat te spelen met de setup. Daarna hebben we een aantal nieuwe achterbanden van Michelin getest – die waren niet slecht – en vervolgens zijn we met de aerodynamica aan de gang gegaan. Op het einde van de dag hebben we het beste pakket samengesteld en ging het alleen maar harder. Ik denk dat we goed bezig zijn. Het was in elk geval een prima verjaardag zo.”

Miller weer opvallend

De tweede tijd op dag 2 was voor Marquez’ teamgenoot Dani Pedrosa, de derde tijd voor Pramac Ducati-rijder Jack Miller (foto). De Australiër was eerder tijdens de test in Maleisië ook al opvallend snel. “Het lijkt erop dat ik me goed heb aangepast aan de Ducati en aan de baan”, constateerde Miller, die vorig jaar op een Honda bij Marc VDS reed en dit jaar de overstap maakte naar het satellietteam van Ducati. “Het is natuurlijk allemaal nog heel pril en ik weet niet waar het eindigt, maar we zijn wel op de goede weg. Het grootste gevaar is dat ik ongeduldig ben. Om tot een echt snelle rondetijd te komen, moet je rustig opbouwen, en op de Ducati moet je een beetje inleveren op het remmen om te kunnen accelereren. Ik moet mezelf soms ontzettend inhouden – en dat is niet mijn sterkste punt – om uiteindelijk tot een snellere ronde te komen.”

Gemengde gevoelens bij Yamaha

In de Yamaha-garages heersten wat gemengde gevoelens. Tevredenheid was er bij Maverick Viñales (vierde) en Johann Zarco (vijfde), Valentino Rossi (veertiende) was in het geheel niet tevreden. “Het is niet gelukt om een combinatie te vinden die goed voelde”, zei Rossi (foto). “Ik denk dat we de verkeerde kant op zijn gegaan en dat we morgen even een paar stappen terug moeten om de juiste richting weer te vinden.”

Teamgenoot Viñales vond in de slotfase van de tweede dag wel de juiste combinatie en wist daardoor zijn tijd flink te verbeteren. “Het voelt goed, maar morgen moeten we de bevestiging zoeken of dit inderdaad de beste setup is”, meende de Spanjaard.

Nieuwe aerodynamica bij Suzuki

Alex Rins (foto), op de eerste dag nog tweede, was ook op dag 2 de snelste Suzuki-rijder, maar nu op de zevende plaats. Suzuki kwam voor de dag met nieuwe aerodynamica, waar met name Rins zich mee bezig hield, terwijl Andrea Iannone zich concentreerde op afstelling en banden. “Met de nieuwe kuipen komt de anti-wheelie-elektronica beter tot zijn recht, doordat de voorband meer contact maakt met het asfalt”, merkte Rins. “Daardoor gaat het accelereren ook beter en verliezen we minder topsnelheid. Ik had weliswaar een kleine crash, maar die had geen consequenties.”

Foto’s: MotoGP.com, Suzuki, Yamaha MotoGP