Optimisme bij McLaren

(c) Steven Tee/McLaren

McLaren heeft zin in het nieuwe seizoen. De renstal uit Woking denkt weer mee te kunnen strijden om de podiumplaatsen. Het optimisme bij het team komt doordat er afscheid is genomen van de Honda-motor en een deal is gesloten met Renault. Zonder de Japanse motorbouwer kan men weer vechten met de topteams Red Bull, Ferrari en Mercedes is de overtuiging van de teamleiding.

Na drie teleurstellende seizoenen met de krachtbronnen van Honda begint McLaren met veel optimisme aan de samenwerking met Renault. Als we de verschillende berichten mogen geloven, gaat McLaren een flinke stap maken. McLaren zegt nu al een seconde sneller te zijn dan vorig jaar. Voor Formule 1-begrippen is dat een enorme sprong voorwaarts.
Volgens Fernando Alonso was het chassis van McLaren van vorig jaar al één van de beste van het veld en in combinatie met de Renault-motor denkt hij in 2018 weer in staat te zijn om een overwinning te pakken. De twee overwinningen van Max Verstappen vorig jaar hebben bijgedragen aan deze overtuiging.

Motor

Of het optimisme helemaal terecht is, is natuurlijk afwachten. De Renault-motor was vorig jaar beter dan de Honda-krachtbron, maar deze kwam nog veel te kort ten opzichte van die van Ferrari en Mercedes. Ook qua betrouwbaarheid was de motor niet waar het zijn moest. Een blik op de laatste races van Toro Rosso in 2017 zegt genoeg.
Feit is dat Renault tijdens de winterperiode een grote stap moet maken met de krachtbron om in ieder geval het niveau van de concurrentie van eind vorig jaar te halen. Daarnaast zitten Ferrari en Mercedes natuurlijk niet stil en kan men uit Italië en Duitsland ook een verbeterde krachtbron verwachten.

‘Best of the rest’

McLaren, en Fernando Alonso in het bijzonder, zal zo snel mogelijk weer om de wereldtitel willen strijden. Het team is aan hun stand verplicht om dit seizoen in ieder geval de titel ‘best of the rest’ te bemachtigen. Een vierde plaats in het constructeurskampioenschap zal voor McLaren al als een opluchting voelen. Zeker na de negende plaats van afgelopen seizoen. Is het seizoen dan geslaagd voor het Britse team? Dat zal ook voor deel afhangen van de prestaties van Red Bull Racing. Is het Oostenrijkse team met dezelfde motor als McLaren een stuk sneller dan zal er in Woking toch enige teleurstelling zijn.
Aan de coureurs zal het niet liggen. De kwaliteiten van Alonso zijn bekend en ook Stoffel Vandoorne heeft in lagere raceklassen laten zien dat hij kan winnen. Voor de Belg is het wel zaak om zo snel mogelijk uit de schaduw van zijn Spaanse teamgenoot te komen. Geen makkelijke opgave voor Vandoorne, maar mocht hij in 2018 Alonso verslaan dan legt hij een mooie basis voor een lange Formule 1-carrière.