Top-5: succevolste Formule 1-teams

Williams en McLaren, twee van de beste teams aller tijden (c) McLaren

Nog veertig dagen tot de start van het nieuwe seizoen. Naast meer overwinningen (en een wereldtitel?) voor Max Verstappen, duimen we dit jaar vooral voor een wederopstandig van de twee beste privateers uit de Formule 1-historie: McLaren en Williams.

De Engelse teams zitten flink in de hoeken waar de klappen vallen, maar er waren tijden dat de stallen uit Woking en Grove iedereen het snot voor de ogen reden. Beide teams doen het dan ook nog steeds goed op de all-time ranglijst van beste Formule 1-teams:

Ferrari
31 titels (16 constructeurs en 15 coureurs)

Enzo Ferrari in 1964 met de F158 (c) drivetribe.com

Het verhaal van Enzo Ferrari is bekend: geboren in Modena, coureur van Alfa Romeo en daarna teambaas van het Alfa-raceteam dat als snel Scuderia Ferrari gaat heten en de badge met het steigerende paard gaat dragen. In 1950 wordt het WK Formule 1 opgezet. Ferrari mist de openingsrace op Silverstone, maar is er daarna als enige stal in de afgelopen 68 jaar onafgebroken bij. Sommigen noemen F1 dan ook niet Formule 1, maar Ferrari (op) 1. De loyaliteit van de Scuderia betaalt zich niet alleen uit in titels. Ferrari krijgt ook de meeste inkomsten van de organisatie. Formule 1 zonder Ferrari? Ondenkbaar.

McLaren
20 titels (8 constructeurs en 12 rijders)

James Hunt in de straten van Monaco (c) McLaren

Nieuw-Zeelander Bruce McLaren is pas 25 jaar oud als hij in 1963 zijn eigen team begint en nog niet eens 33 als hij in 1970 in het harnas sterft. Het lijkt alsof hij zijn eigen dood heeft voorzien, want in 1964 schrijft hij naar aanleiding van de dood van een andere coureur: “het is zo’n verspilling om niets te doen met je talent, want ik heb het gevoel dat het leven niet wordt afgemeten in de hoeveelheid jaren die je leeft, maar vooral in wat je in die jaren met je talent hebt bereikt.” Het is precies die instelling die rijders naar Woking trekt: van  James Hunt tot Ayrton Senna en van Alain Prost tot Lewis Hamilton.

Williams
16 titels (9 constructeurs en 7 coureurs)

Frank Williams (l) met Alan Jones, wereldkampioen in 1980 (c) Williams

Opmerkelijk genoeg was Williams tot 15 jaar geleden de succesvolste constructeur met aan het begin van 2000 evenveel (9) titels als Ferrari. Toen ging Michael Schumacher voor de Scuderia rijden en de rest is geschiedenis. Groenteboer Frank Williams begint al in de jaren zestig een raceteam, maar het blijft bij gerommel in de marge. Williams haalt oude vriend Patrick Head over om samen te gaan werken en een eigen auto te gaan bouwen. De eerste eigen auto is klaar in 1978, de eerste race wordt een jaar later gewonnen en weer een jaar later is de eerste titel binnen. Niet slecht voor een groenteboer.

Lotus
13 titels (7 constructeurs en 6 coureurs)

Colin Chapman in 1968 met coureurs Jackie Oliver en Graham Hill (achter het stuur)

Colin Chapman richt in 1952 Lotus Cars op met de bedoeling zelf te gaan racen. Vier jaar later besluit hij nadat zijn eerste en enige optreden in de Formule 1 eindigt in een crash om het over een andere boeg te gooien. Hij stopt met racen en steekt al zijn geld in het managen van een team. Samen met John Cooper zorgt hij voor revolutie op revolutie in de F1. Het verplaatsen van de motor naar achteren, de monocoque, vleugels, reclame, ground effect: zo maar wat ideeën uit de koker van Chapman en Cooper. En dat allemaal samengebald in oogverblindende, adembenemende creaties. Wij kunnen niet kiezen tussen de Lotus 49 en de Lotus 79.

Mercedes
10 titels (4 constructeurs en 6 coureurs)

Lewis Hamilton test de W196 op Monza (c) Mercedes AMG Petronas

Mercedes is niet de eerste Duitse renstal die zich inschrijft voor het Formule 1-kampioenschap. Begin jaren vijftig zijn er al pogingen van AFM en het Oost-Duitse(!) EMW, maar Das Haus uit Stuttgart pakt het groots aan. En met succes: Juan Manuel Fangio pakt twee keer de titel in de prachtige W196. Mercedes trekt zich eind 1955 terug uit de autosport vanwege een noodlottig ongeluk op Le Mans, waarbij tientallen mensen omkomen. Pas in de jaren negentig keert Mercedes terug in de Formule 1. Eerst als motorleverancier en vanaf 2010 met de overname van Brawn als volwaardige renstal.

Vanaf 2014 zijn de Zilverpijlen dominant en inmiddels hebben ze Red Bull verstoten uit de top-vijf van beste F1-teams aller tijden. Red Bull heeft evenveel constructeurstitels, maar minder overwinningen (55-76) en minder rijderstitels (4-6).

Overige constructeurstitels:

4x:
Red Bull Racing (2010, 2011, 2012, 2013)
2x:
Cooper (1959, 1960)
Brabham (1966, 1967)
Renault (2005, 2006)
1x:
Vanwall (1958)
BRM (1962)
Matra (1969)
Tyrell (1971)
Benetton (1995)
Brawn (2009)

Jouw reactie