Force India gaat weer voor ‘best of the rest’

(c) Sahara Force India

Het doel voor 2018 is voor Force India simpel. Het team wil om podiumplaatsen strijden en voor het derde jaar op rij de vierde plaats in het constructeurskampioenschap behalen. De verwachting is wel dat ze dit jaar flinke concurrentie krijgen om de titel ‘best of the rest’. Met name van McLaren en Renault wordt verwacht dat zij in 2018 een grote stap voorwaarts maken.

De afgelopen twee seizoenen wist Force India, ondanks een bescheiden budget, knap vierde te worden in het constructeurskampioenschap. Het team geldt tegenwoordig dan ook voor kleinere teams als voorbeeld hoe je met beperkte middelen toch heel goed kan presteren. Of Force India in 2018 dit kunstje kan herhalen, hangt voor een groot deel af van hoe zij de winter doorkomen. Over de Mercedes-krachtbron bestaat geen twijfel, dus het is de vraag of het chassis komend jaar ook goed genoeg is om de concurrentie achter zich te laten.

Als we de verschillende berichten mogen geloven, worden bij McLaren en Renault flinke stappen gemaakt. McLaren zegt nu al een seconde sneller te zijn dan vorig jaar. Voor Formule 1-begrippen is dat een enorme sprong voorwaarts. Maar ook teams als Toro Rosso en Williams zullen hun pijlen hebben gericht op Force India. Het team wacht in 2018 dus een flinke uitdaging. Een vierde plaats aan het eind van het seizoen zou een geslaagd seizoen beteken en als ze iets dichter bij de nummer drie komen, dan is dat een groot succes voor Force India.

Coureurs

In de strijd om de vierde plaats zullen de coureurs Sergio Perez en Esteban Ocon een belangrijke rol spelen. Over de snelheid van het duo bestaat weinig twijfel, maar het is meer de vraag of ze met hun onderlinge strijd het team naar voren kunnen helpen. De teamgenoten vlogen elkaar namelijk afgelopen seizoen meermaals figuurlijk in de haren.

Perez zal veel aangelegen zijn om Ocon dit jaar weer te verslaan. De Fransman staat te boek als groot talent en dan is het voor de Mexicaan heel fijn als hij wederom sneller is dan zijn teamgenoot. Perez eindigde vorig jaar als zevende in het kampioenschap en Ocon moest genoegen nemen met een plaats achter zijn teamgenoot. Ook het onderlinge kwalificatieduel eindigde in het voordeel van Perez: 13-7. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een felle strijd binnen het team van Force India.

De teamleiding hoopt dit seizoen een herhaling van incidenten te voorkomen. Het team dreigt zelfs met een ongewone maatregel. “We hebben veel mogelijkheden om hen in het gareel te houden. Of we voeren een inhaalverbod in of we verbreken de zegel op de versnellingsbak zodat een van de coureurs vijf plaatsen wordt teruggezet op de grid”, liet sportdirecteur Otmar Szafnauer eerder weten.

Naam

De ambities van het team zijn helder, maar over de teamnaam bestaat nog altijd onduidelijkheid. Het team heeft meermalen aangegeven dat zij de naam willen aanpassen. Szafnauer gaf onlangs nog aan dat het plan is om dat bij de presentatie bij de nieuwe auto bekend te maken. Op de officiële startlijst voor 2018 die Formula One Group heeft vrijgegeven, staat echter nog gewoon de naam Force India.