Lorenzo sluit MotoGP-test af met snelste ronde ooit op Sepang

Jorge Lorenzo decimeerde op de derde en laatste dag van de eerste MotoGP-test op Sepang het veld door de snelste ronde ooit op het Maleisische circuit te rijden: 1.58.830. Dani Pedrosa (Honda) – de snelste man op dag 1 van de test – kwam nog het dichtst in de buurt van de Ducati-rijder, op net iets meer dan een tiende van een seconde. Cal Crutchlow (Honda) sloot de driedaagse test af met de derde tijd, slechts een halve tiende achter Pedrosa.

De slotdag in Sepang was de eerste zonder de regen, die de actie van zondag en maandag had beïnvloed. Lorenzo reed in totaal 48 ronden, zijn snelste tijd reed hij al in ronde 21. Eerder op de dag was de Spanjaard nog gecrasht, maar dat weerhield hem er niet van de snelste tijd neer te zetten. Zijn 1.58.830 telt niet als het officiële record omdat het buiten een raceweekend is gereden, maar het is de snelste geregistreerde ronde op twee wielen. De vorige beste tijd was van Marc Marquez (Honda) en werd in 2015 geklokt tijdens het testen.

Lorenzo was zeer te spreken over de GP18-versie van Ducati en noemde het een opmerkelijke verbetering in vergelijking met de machine van vorig jaar. Teamgenoot Andrea Dovizioso – vorig jaar nog tweede in het wereldkampioenschap – eindigde in Sepang net achter de top 3. Vlak achter hem leverde Jack Miller een indrukwekkende prestatie door met de Pramac Ducati 1.59.346 te noteren. De Australiër stapte over van Honda naar Ducati en die switch lijkt hem, ondanks een crash vroeg op de dag, goed te doen.

Pedrosa met aero-kuip, Marquez zonder

Dani Pedrosa reed 58 ronden en plaatste zijn snelste tijd in ronde 9. Op slechts 0,009 afstand van de grens van 1.58 was de ‘Kleine Samurai’ de snelste Honda van de test. Hij werkte met één machine met Honda’s nieuwe aerodynamische kuip en één zonder, terwijl teamgenoot Marc Marquez (foto) ervoor koos om op dag 3 ‘aero-kuipvrij’ te gaan, omdat hij vond dat er eerst andere veranderingen (vooral aan het motorgedeelte) moeten worden geëvalueerd. De regerend kampioen eindigde de lange derde dag als zevende, na maar liefst 75 ronden; met een snelste ronde van 1.59.382.

Rossi de snelste Yamaharijder

De beste Yamaha (op de achtste plaats) was de zevenvoudig MotoGP-kampioen Valentino Rossi. ‘The Doctor’ reed zijn snelste ronde van 1.59.449 in ronde 52 van de 54, en daarmee piepte hij op het laatste moment nog voor Yamaha Tech 3-rijder Johann Zarco. Rossi was op dag 2 de op één na snelste geweest en liet vallen dat hij mogelijk nog voor de openingsrace in Qatar een beslissing neemt over zijn toekomst. De bijna 39-jarige Italiaan zou mogelijk voor een éénjarig contract kiezen in plaats van de gebruikelijke twee jaar.

Teamgenoot Maverick Viñales, die afgelopen week al zijn nog lopende contract met twee jaar verlengde en die de snelste was op maandag – kwam op de derde en laatste dag niet verder dan de achttiende tijd, maar hij staat binnen de top 6 overall met zijn beste tijd van dag 2. Beide Yamaha-fabrieksrijders waren te spreken over de nieuwe, bredere kuipen en werkten verder vooral aan de afstellingen.

Foto’s: MotoGP.com