Dakar etappe 12: Derde etappezege Van Genugten

(c) RALLYMANIACS

De etappe van donderdag had de tweede dag moeten zijn van de marathonetappe voor de motoren, maar deze is gecanceld omdat in het gebied van de proef die de motorrijders zouden afleggen een zandstorm woedde. De motorrijders wezen de optie af om achter de auto’s en trucks te starten, wegens te gevaarlijk. De auto’s en trucks reden een ander traject. Zij kwamen wél gewoon in actie en wederom was er Nederlands succes.

Ton van Genugten won de etappe bij de trucks. Het was zijn derde etappezege in deze rally. In het tweede deel van de etappe reed hij heel lang op de tweede plaats dicht achter Martin Kolomy, die uiteindelijk genoegen moest nemen met een tweede plaats. Van Genugten is dan ook weer terug op de vijfde plaats in het klassement.

Het gevecht om de eerste plaats in datzelfde klassement is spannender dan ooit. Federico Villagra ging in het eerste deel van de etappe aan de leiding en Eduard Nikolaev verloor al vrij snel een half uur. Maar in het tweede deel van de etappe verloor ook Villagra 22 minuten en op dat moment was Nikolaev al weer snel tijd aan het terugwinnen. Uiteindelijk finishte Nikolaev deze etappe als derde nét voor Villagra met een verschil van één minuut en acht seconden. Dat betekent dat Nikolaev weer aan de leiding gaat van het klassement met een voorsprong van slechts één seconde (!) op Villagra. En dat na ruim 3500 wedstrijdkilometers.

Gert Huzing had opnieuw het juiste spoor gevonden. Hij werd deze etappe keurig zesde en ook Maurik van den Heuvel reed een prima etappe en werd achtste. Beiden staan nu in de top 10 van het klassement, waarin overigens nog maar negentien trucks meedoen.

Ten Brinke

Bij de auto’s leek Bernhard ten Brinke halverwege de special opnieuw af te gaan op een overwinning. Hij was op dat moment in gevecht met Orlando Terranova in zijn Mini maar Ten Brinke verloor in het laatste deel tijd door een kapotte sensor. Nasser Al-Attiyah, Stephane Peterhansel en Giniel De Villiers kwamen toen rap naar voren en finishten ook in die volgorde als de nummer 1, 2 en 3. Ten Brinke werd vijfde achter Terranova.

Opnieuw eindigde Carlos Sainz buiten de top 5 doordat hij vanwege versnellingsbakproblemen in het laatste deel van de etappe alleen in zijn derde versnelling kon rijden. Sainz heeft nog steeds een ruime voorsprong van 44 minuten op Peterhansel die op zijn beurt nog 20 minuten heeft op Al-Attiyah. Bernhard ten Brinke staat nog steeds vierde en heeft 12 minuten achterstand op Al-Attiyah.

Peter van Merksteijn eindigde als 14de maar heeft in het klassement nog slechts vijf minuten achterstand op de achtste plaats van Martin Prokop, die een tijdstraf van een uur kreeg. Ook Erik Wevers, Maik Willems en Tim Coronel zijn deze etappe gefinisht.