Dakar etappe 7: Van Genugten wint, Peugeot weer in problemen

(c) RALLYMANIACS

Opnieuw staat de druk er bij de top van het klassement vol op. Er werd zaterdag in de special heel hard gereden en veel risico genomen.

Stéphane Peterhansel begon deze etappe als klassementsleider bij de auto’s maar botste op een steen en had veel schade. Hij werd geholpen door Ciryl Depres, kon weer verder maar verloor bijna anderhalf uur op etappewinnaar Carlos Sainz. Sainz reed in zijn Peugeot zijn beste etappe van deze Dakar tot nu toe en pakt de leiding in het klassement.

Toyota was duidelijk iets langzamer dan de Peugeots op deze pistes, maar door de problemen van Peterhansel waren het Giniel De Villiers en Nasser Al-Attiyah die deze etappe mooi tweede en derde werden.

Bernhard ten Brinke verloor wat tijd en werd zevende. Peter van Merksteijn maakte opnieuw indruk en werd tiende. Al-Attiyah is gestegen naar de tweede plaats in het klassement en Peterhansel zakt naar de derde plaats. Echter is het verschil met Giniel de Villiers, nu vierde, en Bernhard ten Brinke, vijfde, slechts vijf minuten. Peter van Merksteijn staat in het klassement nu keurig negende.

Motoren

Bij de motoren was het opnieuw Joan Barreda Bort die de etappe won voor Adrien van Beveren en Kevin Benavides. Barreda Bort komt hiermee weer in de top drie waar Van Beveren aan de leiding gaat voor Benavides. Mathias Walkner ligt op de vierde plaats maar zijn verschil met de leider van het klassement is slechts acht minuten. Maikel Smits is nog steeds de beste Nederlander maar had het heel zwaar. Guillaume Martens is er na de rustdag niet meer bij en helaas de eerste Nederlandse uitvaller bij de motoren.

Van Genugten

Ton van Genugten won de zevende etappe en met Federico Villagra op een tweede plaats was het een mooie één-twee voor Team de Rooy. Eduard Nikolaev werd derde maar heeft als leider in het klassement nog 49 minuten voorsprong op Villagra die tweede ligt.

Maurik van de Heuvel eindigde deze etappe op een mooie zevende plaats. Net als Martin van den Brink heeft de organisatie Marc Leeuw definitief uit de rally gehaald. In beide gevallen hadden ze al voor de zesde etappe geen recht meer op deelname, maar konden ze die etappe nog starten door een fout van de organisatie. Ook Richard de Groot is na een loodzware eerste week en ondanks alle hulp uit de rally.

De zevende etappe was de eerste dag van de Marathon etappe. De deelnemers hadden vanwege de regels na de etappe geen assistentie in het bivak en mochten uitsluitend zelf sleutelen aan het materiaal.

Voor interviews, reacties en etappeverslagen uit Dakar luister je 24/7 naar Grand Prix Radio. Live updates en nieuws vind je op Rallymaniacs.com.