Dakar etappe 4: Hoe gaat het met de Nederlanders?

(c) Red Bull

In de veertigste editie van de Dakar Rally zijn er 25 deelnemers uit Nederland aan de start verschenen die vrijwel allemaal een loodzwaar begin van deze Dakar hebben gehad.
En hoewel er mooie resultaten worden behaald is er bij de auto’s en trucks helaas een aantal coureurs dat de rally heeft moeten staken.

Dit jaar doen er 7 Nederlandse motorrijders mee en allemaal zitten ze nog in de rally. Mirjam Pol maakt dit jaar haar rentree. In de vierde etappe raakt ze geblesseerd aan haar pols, maar debutant Luc van de Huijgenvoort heeft haar geholpen en naar de finish geloodst. Van de Huijgenvoort doet het vooral rustig aan, maar weet iedere etappe te finishen.

Het is voor Hans-Jos Liefhebber zijn zevende Dakar en hij doet mee als kistrijder. Hij heeft het niet gemakkelijk, ging in de vierde etappe zelfs nog over de kop, gelukkig zonder letsel maar is wel de tweede Nederlander in het klassement. Jurgen van den Goorbergh doet ook dit jaar weer mee als kistrijder. De voormalig MotoGP-coureur staat als derde Nederlander geklasseerd. Voor Guillaume Martens, ook kistrijder, is het zijn tweede Dakar. Ook hij heeft het niet makkelijk deze eerste dagen maar zijn doel is het halen van de finish. Debutant Edwin Straver komt goed in zijn ritme en weet zelfs in de loodzware vierde etappe te eindigen als 61ste. De beste Nederlander op de motor is debutant Maikel Smits. Hij rijdt een geweldige Dakar en staat na de vierde etappe keurige 36ste algemeen.

Quads

Bij de Quads hebben we dit jaar twee Nederlanders aan de start. Kees Koolen rijdt zijn tiende Dakar. Koolen heeft het afgelopen jaar met groot succes als voorbereiding meegedaan aan het wereldkampioenschap quads: hij werd wereldkampioen. Tot dusver in Dakar rijdt Koolen de eerste dagen in de top vijf, maar door een kapotte ketting in de derde etappe valt hij ver terug. Inmiddels kruipt hij alweer naar een plaats richting de top tien. Bastiaan Nijen Twilhaar rijdt dit jaar een behouden rally als back-up voor Kees Koolen en was ook zijn helper bij de problemen met de ketting.

Acht Nederlandse equipes doen er mee in het autoklassement. Allemaal zijn ze gestart in de vierde etappe, maar dat was voor een paar deelnemers al een serieuze uitdaging. Bernhard ten Brinke rijdt zijn beste Dakar met een uiterst competitieve Toyota in hetzelfde team als meervoudig Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah en hoopt op een podiumplaats.

Terug van weggeweest is Peter van Merksteijn. Het is zijn derde Dakar. Na twee keer eerder al vroeg te zijn uitgevallen kan hij zich deze rally prima handhaven in de top vijftien. Maik Willems rijdt zijn vijfde Dakar en is in de derde etappe van een duin gerold. De Toyota is door het team weer opgelapt en Willems heeft een prima vierde etappe gereden.

Coronel

Tim en Tom Coronel, samen in hun Jefferies Buggy, hebben de eerste dagen en nachten op de piste doorgebracht door technische problemen. Deze lijken de vierde etappe te zijn opgelost, want ze zijn voor het donker gefinisht. Erik Wevers maakt zijn rentree deze rally met een Borgward. Ook hij is van een duin gerold in de derde etappe, maar kon door. Eelco Bekker heeft in de afgelopen dagen slechts een paar uurtjes het bivak gezien, maar is wel gestart in de vierde etappe.

Dakardebutant Henri van Steenbergen heeft de eerste dagen alleen maar op de piste doorgebracht. Hij kwam te laat aan de start van de derde etappe, maar mocht van de organisatie uiteindelijk toch starten en rijdt nu ook de vierde etappe. Voor Ebert Dollevoet is het zijn tiende Dakar-deelname. Hij haalde echter nog nooit de finish en helaas is hij ook deze rally uit de wedstrijd.

Trucks

Er zijn dit jaar acht Nederlandse deelnemers bij de trucks en ook hier hebben de afgelopen dagen, een aantal het bivak slechts een paar uur gezien. De beste Nederlander op dit moment is Maurik van de Heuvel. Hij staat nu zesde in het klassement. Gert Huzink met zijn Renault rijdt in etappe vier naar een mooie vijfde plaats en in het klassement staat hij net buiten de top tien.

Ton van Genugten in de Iveco kan de eerste dagen mee in de top vijf maar valt door problemen nu buiten de top tien. Van Martin van den Brink bereikte ons het bericht dat hij uit de wedstrijd is door zware technische problemen. Hij wilde met zijn Renault gaan voor een topklassering en dagzeges en had ook een prima start van de rally. Janus van Kasteren, zijn snelle assistentie, wilde hem slepen naar de finish van de vierde etappe maar dat is niet gelukt. Hierdoor kan Van den Brink niet op tijd het bivak bereiken. Van Kasteren rijdt zelf een prima rally en is al een etappe in de top tien geëindigd.

Richard de Groot heeft het heel zwaar maar is wel gefinisht in de vierde etappe. Gerrit Zuurmond rijdt in de MAN van voormalig Dakarwinnaar Hans Stacey. Zuurmond heeft veel problemen gehad en rijdt de laatste etappes door tijdgebrek noodgedwongen zonder voorruit. Marc Leeuw heeft ook de veel technische problemen gehad, is moe, maar is wel gestart aan de vierde etappe. Leeuw en Zuurmond zijn nog woensdagochtend niet gefinisht in de vierde etappe. Ed Wigman, de snelle assistentie van Gert Huzing, is na de derde etappe helaas ook uitgeschakeld.

Voor interviews, reacties en etappeverslagen uit Dakar luister je 24/7 naar Grand Prix Radio. Live updates en nieuws vind je op Rallymaniacs.com.