Seizoensreview Sebastian Vettel: Gaf kleur aan het seizoen

Sebastian Vettel (c) Ferrari F1

De redactie van Grand Prix Radio kijkt deze maand terug op het afgelopen Formule 1-seizoen en de prestaties van de diverse coureurs. Vandaag nemen we het jaar van Sebastian Vettel onder de loep.

Sebastian Vettel zorgde lange tijd voor een spannend kampioenschap. Hij mocht lang hopen op zijn vijfde wereldtitel, maar moest in de tweede seizoenshelft na een dramatische reeks in Azië zijn meerdere erkennen in Lewis Hamilton en Mercedes.

Vettel haalde in 2017 vijf overwinningen en ging de zomerstop in als leider in het kampioenschap. In de eerste seizoenshelft won hij vier keer en ging ook nog eens vier keer als tweede over de finish. Met veertien punten voorsprong op Lewis Hamilton begon hij op het circuit van Spa-Francorchamps vol goede moed aan het tweede deel van het seizoen. Een spannend slot van het seizoen leek aanstaande.

Azië

Hamilton kwam na de zomerstop echter uitstekend uit de startblokken en pakte zowel in België als Italië de overwinning. Met een tweede en derde plek hield Vettel de schade beperkt, maar verloor wel zijn koppositie in het kampioenschap aan de Brit. De Ferrari-coureur had nog wel alle kans op een nieuwe wereldtitel. Lang duurde dat niet, want deze verdween als sneeuw voor de zon door drie rampzalige races in Azië.

In Singapore vergooide Vettel zijn kansen op de overwinning al bij de start. Hij sneed te scherp naar binnen in een poging Kimi Räikkönen en Max Verstappen achter zich te houden. De drie auto’s raakten elkaar en vielen allemaal uit. Twee weken later in Maleisië ging het door motorproblemen mis in de kwalificatie. Hij moest achteraan beginnen en in de race knokte hij zich nog wel terug tot de vierde plek. Ook de race in Japan verliep niet naar wens voor Ferrari. Al na vier ronden viel Vettel uit met een kapotte bougie. Intussen reed Hamilton een geweldige reeks wedstrijden met twee overwinningen en een tweede plaats. Het gat was geslagen en zo goed als onoverbrugbaar voor de Ferrari-coureur.

Dat Vettel uiteindelijk te kort kwam voor een wereldtitel kwam dus door een combinatie van pech en eigen fouten. Want ook in de race in Bakoe verspeelde de Duitser een goede klassering door achter de safetycar expres tegen Hamilton aan te rijden. Zonder de stop-and-go-penalty die hij ervoor kreeg, had Vettel een zeer goede kans op de overwinning.

Räikkönen

Vettel kreeg ook weinig hulp van teamgenoot Räikkönen. De Fin kwam zelden in de buurt van een zege en kon dus ook weinig kostbare punten wegsnoepen bij Lewis Hamilton. In een auto waarmee Vettel vijf overwinningen haalde, had de coureur uit Finland toch minimaal een paar keer moeten winnen.

Het is voor Vettel te hopen dat Ferrari volgend jaar net zo goed uit de winter komt als in 2017. Als Vettel zelf minder fouten maakt, Ferrari qua betrouwbaarheid het niveau van Mercedes kan evenaren en hij iets meer hulp krijgt van teamgenoot Räikkönen dan kan de Duitser opnieuw voor zijn vijfde kampioenschap gaan.