Seizoensreview Stoffel Vandoorne: degelijk debuut

(c) McLaren-Honda

De redactie van Grand Prix Radio kijkt in december terug op het afgelopen Formule 1-seizoen. Vandaag nemen we het jaar van McLaren-rijder Stoffel Vandoorne onder de loep.

Hoewel Vandoorne al in 2016 tijdens de GP van Bahrein zijn F1-debuut maakte, is het fair om te zeggen dat 2017 mag worden gezien als ‘rookie’-seizoen voor de 25-jarige Vlaming. Vandoorne reed voor het eerst een compleet seizoen in de Formule 1 en dat leverde hem 13 punten op: hij werd een keer tiende (Hongarije) en twee keer zevende (Singapore en Maleisië).

Vandoorne in actie in Singapore (c) McLaren-Honda

Niet helemaal de cijfers waar hij op had gehoopt, maar dat valt eigenlijk nauwelijks de Belg aan te rekenen. De ondermaats presterende McLaren MCL-32 leverde dit jaar simpelweg te weinig vermogen om ook maar een deuk in een pakje boter te slaan, zo merkte ook Vandoorne’s teamgenoot Fernando Alonso regelmatig over de boordradio op. De tweevoudig wereldkampioen pakte dit seizoen 17 punten en eindigde vijf keer in de top tien. Zo bezien deed Vandoorne het stilletjes op de achtergrond dus prima.

Wel werd Vandoorne in de kwalificatie 16 keer door Alonso en één keer door Jenson Button (Monaco) verslagen. Die coureurs hebben samen echter 34 jaar Formule 1 en drie wereldtitels achter hun naam staan. Daarbij komt dat Vandoorne gaandeweg het seizoen steeds dichter in de buurt kwam van Alonso en dus mogen we zeggen dat het debuutseizoen van Vandoorne weliswaar stilletjes en onopvallend, maar eigenlijk helemaal niet zo gek verliep.

Goedbeschouwd deed Vandoorne dit jaar maar twee dingen echt fout. In Spanje stuurde hij te vroeg in op Massa, waardoor hij in de grindbak eindigde:

https://www.youtube.com/watch?v=1Upxn2MA_a8

En in het weinig vergevende Monaco eindigde hij zowel in de kwalificatie als tijdens de race in de vangrail. Maar dat overkomt zelfs Max Verstappen wel eens.

Buiten deze fouten heeft Vandoorne aangetoond met de druk van de Formule 1 en tegenslagen om te kunnen gaan. Ondanks de middelmatige prestaties van de MCL-32 behield de Belg zijn kalmte, liet hij de kop niet hangen en werd hij gaandeweg het seizoen zelfs beter en beter. Prima optredens in Singapore en Maleisië tonen aan dat Vandoorne nog heel wat in zijn mars heeft en we volgend jaar, wanneer McLaren Honda heeft ingeruild voor Renault, nog meer rekening met hem moeten houden. Alonso is gewaarschuwd.