Marquez wereldkampioen MotoGP na crash Dovizioso

Nog voor het einde van de slotrace van het MotoGP-seizoen in Valencia mocht Marc Marquez zich voor de zesde keer in zijn carrière wereldkampioen noemen. In de 23ste van de 30 ronden ging zijn enige mogelijke rivaal Andrea Dovizioso onderuit. Even daarvoor moest Marquez zelf met kunst en vliegwerk zijn Honda overeind houden, toen hij probeerde de leiding van de race te grijpen.

Dat was het enige moment waarop Dovizioso een klein sprankje hoop mocht koesteren. Marquez had een droomstart vanaf poleposition, met teamgenoot Dani Pedrosa vlak achter hem als rugdekking. Het was vervolgens Johann Zarco die de leiding overnam, waarbij hij ruim baan kreeg van Marquez. Met nog zeven ronden te gaan probeerde Marquez toch om met een overwinning zijn wereldtitel te bezegelen en dat was een stap te ver. De honda zwabberde veel te wijd door de bocht en de Spanjaard moest met een knie en elleboog de machine terug overeind duwen.

Op de vijfde plaats, achter Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso kwam hij terug op de baan. Mogelijk was dat het wat de zenuwen bij de beide Ducati-rijders iets te hoog opstuwde, want in één ronde tijd was het eerst Lorenzo (plaats 3) en vervolgens Dovizioso die onderuit schoof.

Marquez kon met een gerust hart aansluiten om als derde over de streep te komen, achter teamgenoot Dani Pedrosa die zijn tweede overwinning van het seizoen boekte, en Johann Zarco.

Michael van der Mark werd in zijn tweede MotoGP-race knap zeventiende.