Lewis Hamilton genoemd in ‘Paradise Papers’

(c) Mercedes AMG Petronas

De naam van Lewis Hamilton wordt genoemd in de ‘Paradise Papers’. De gelekte documenten geven inzicht in belastingparadijzen en de financiële handel en wandel van bedrijven en de allerrijksten op aarde.

Uit de documenten van juridisch adviesbureau Appleby die zijn gelekt naar de Duitse krant Süddeutsche Zeitung zou de huidig Formule 1-wereldkampioen met de aanschaf van zijn privéjet de belasting hebben ontweken.

Zakelijke doeleinden

De Bombardier Challenge werd geïmporteerd via het Britse eiland Man en via allerlei constructies doorverhuurd. Hamilton zou bij de belastingdienst hebben aangegeven dat hij het toestel vooral voor zakelijke doeleinden gebruikt. Volgens de ‘Paradise Papers’ kreeg Hamilton hierdoor 3,3 miljoen terug van de belastingdienst.

Maar het Britse tv-programma Panorama meldt dat uit de gelekte documenten blijkt dat de Mercedes-coureur ongeveer een derde van de tijd privévluchten maakt. Hierdoor zou Hamilton zich schuldig maken aan belastingontwijking.

Het management van Lewis Hamilton laat vandaag in een kort statement van zich horen: “Als wereldsporter die in veel landen belasting betaalt, vertrouwt Lewis op een team van professionele adviseurs die zijn belangen behartigen. Deze adviseurs hebben Lewis verzekerd dat alles legitiem is. De zaak is nu in handen van de advocaten.”