Verstappen pleit voor vaste groep stewards bij Grands Prix

(c) Red Bull Racing

Als het aan Max Verstappen ligt moet een vaste groep stewards de regels duiden tijdens de Grands Prix. De stewards worden momenteel na iedere race vervangen. Volgens de Nederlander moet dat veranderen.

“Op die manier weet je met wie je te maken hebt”, zegt de Red Bull Racing-coureur tegen Speedweek. “Omgekeerd kennen de stewards de coureurs ook beter. Ik ben ervan overtuigd dat we die kant op moeten gaan.”

De stewards (en Verstappen) raakten na de Grand Prix van de Verenigde Staten in opspraak. De wedstrijdleiders gaven Verstappen een tijdstraf van vijf seconden omdat hij Kimi Raikkonen op een onrechtmatige manier had ingehaald. Hij verloor daardoor zijn podiumplaats aan de Fin. Het kwam de stewards op flinke kritiek te staan omdat Verstappen lang niet de enige was geweest die buiten de witte lijn iemand had gepasseerd.

Luyendyk

Tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendyk deelt de mening van Verstappen en vindt dus ook dat er een vaste groep stewards moet komen. “De regels zijn erg ingewikkeld en niemand kan me vertellen dat iemand als Mika Salo, een van de stewards in Amerika, die af en toe naar een race komt bekend is met alle regels.”

“Het is een mooi beroep, maar het draagt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee”, zegt Luyendyk, die zelf een van de drie vaste stewards is in het IndyCar-kampioenschap. “Je moet ervoor zorgen dat iedereen eerlijk wordt behandeld. In mijn ogen gebeurde dat in Austin niet. De straf voor Verstappen was een grote teleurstelling voor de fans en slecht voor de sport.”