Van der Mark net buiten de punten in MotoGP-debuut

Strijden met Maverick Viñales, Cal Crutchlow en Andrea Iannone – allemaal coureurs met GP-zeges op hun naam – en die laatste nog achter je houden ook: er zijn er niet veel die dat kunnen zeggen over hun debuut in de MotoGP. Michael van der Mark eindigde net buiten de punten in de Grand Prix van Maleisië, maar kan terugkijken op een uitstekend debuut in de koningsklasse van de motorsport.

De hoosbui die net voor de start van de race losbarstte was helemaal geen slecht nieuws voor Van der Mark, ook al betekende het extra risico. “We hebben meteen de motor omgezet naar de afstellingen die we vrijdag hadden in de regen en voorzien van de zachte compound regenbanden, waar ik me het prettigst bij voelde.”

Doordat Danilo Petrucci in de sighting lap zijn eerste motor wegens een technisch probleem aan de kant moest parkeren, moest de Italiaan achteraan aansluiten. Van der Mark stond zodoende niet in zijn eentje op de laatste rij, maar wist zich in goed gezelschap van een erkende regenrijder die dit seizoen al een paar keer op het podium finishte.

De start van de Rotterdammer was uitstekend: hij pakte meteen een paar plaatsen en kwam daardoor al gelijk op een positie waarin hij kans maakte op punten. Petrucci kon hij lang bijhouden, maar uiteindelijk moest hij de Ducati laten gaan. Daar kwamen wel een paar andere tegenstanders van formaat voor terug.

In dat geweld hield Van der Mark zich knap staande. Met Crutchlow, net als Van der Mark oud-wereldkampioen in de Supersport, ontspon zich een stevig duel, waarin de twee elkaar regelmatig passeerden. Ook met Iannone, van wie Valentino Rossi een week geleden nog zei dat je die beter niet kan tegenkomen in een rechtstreeks duel, ging Van der Mark het duel aan en daar kwam hij als winnaar uit. Het lukte alleen net niet meer om een puntje te pakken, waar het lang wel naar uitzag.

Van der Mark had het uitstekend naar zijn zin gehad in het geweld. “Kunnen vechten om punten en de strijd aangaan met Viñales was echt geweldig. Toen het een beetje opdroogde, kreeg ik wat problemen, maar ik kon wel ongeveer zijn snelheid blijven rijden. Het ontbrak aan volledig vertrouwen in de bochten waardoor ik hem moest laten gaan en de groep voor me moest laten gaan. Ik heb even getwijfeld of ik het risico moest nemen, maar ik wilde mijn eerste race in de MotoGP absoluut uitrijden en de ervaring meepikken en dat het is gedaan. Ik heb genoten en mijn eerste ervaringen met de Yamaha YZR-M1 zijn echter supergoed bevallen.”

Tech3-teambaas Hervé Poncharal was eveneens tevreden over Van der Mark, die in Maleisië de plaats innam van de zieke Jonas Folger. “Dat heeft Michael heel goed gedaan. De strijd aangaan met deze coureurs en een aantal ervaren vaste rijders achter je laten, onder wie een Grand Prix-winnaar en een meervoudig wereldkampioen, is knap. Super gedaan. Ik hoop voor hem dat hij het momentum kan meenemen naar de laatste Superbikes-race van het seizoen, volgend weekend in Qatar, en ik hoop – nee, verwacht – dat we Michael nog wel eens terugzien in de MotoGP.”

Foto’s: Yamaha Tech3 en MotoGP.com