Wereldkampioen Mir pakt pole, Bendsneyder vierde

Pas met zijn wereldtitel zeker gesteld is het Joan Mir gelukt om poleposition te pakken. In Maleisië reed de Spanjaard een werkelijk fabelachtige ronde waarmee hij zijn eerste pole van het jaar pakte. De tijd van Mir (2.12,078) was zo scherp dat het verschil met nummer 4, Bo Bendsneyder, meer dan een seconde was. Voor de Moto3 is dat een ongehoord groot verschil.

Lang was het Jorge Martin, de ‘polepositionkampioen’ van dit jaar, die de pole heel vast in handen leek te hebben. Al in zijn tweede ronde zette Martin een tijd neer (2.12,457) die niet te kloppen leek. In de openingsfase van de kwalificatie was het nog wat koeler – of beter: minder warm – op het circuit van Sepang. Gaandeweg liep de asfalttemperatuur in de bakkende zon op tot tegen de 50 graden Celsius, wat de grip niet ten goede kwam.

Bij het ingaan van de laatste run, met de gebruikelijke grote groep, stond Martin 0,810 los van de rest. Zelf zat Martin er zeker ook niet slecht bij, maar Mir had de beste plaats, redelijk voorin de groep maar met een beetje ruimte voor zich zodat hij naar de rijders vóór hem toe kon rijden en op het juiste moment kon profiteren van de slipstream.

Bendsneyder zat in hetzelfde groepje, een paar man achter Mir. In de laatste run klom hij op van de achtste naar de vierde plaats, waardoor hij morgen (om 05.00 uur Nederlandse tijd) vanaf de tweede startrij aan de Moto3-race begint.

Foto’s: MotoGP.com