Van der Mark besluit lastige tweede dag met crash

Michael van der Mark zei het al op zijn eerste dag in de MotoGP: de rempunten en de limiet vinden is lastig. Op de droge en schroeiend hete baan van het circuit van Sepang bleek dat nog net ietsje moeilijker dan in de vochtige omstandigheden. In een poging zijn tijd te verbeteren in de laatste minuut van de eerste kwalificatie resulteerde dat in een highspeed crash voor Van der Mark, die morgen om 08.00 uur Nederlandse tijd vanaf de laatste plaats begint aan de MotoGP-race.

Van der Mark was zelf dan ook niet tevreden. “Ik dacht dat het beter had gekund dan laatste worden. In de derde vrije training van vanochtend hebben we goede vooruitgang geboekt en die had ik gehoopt te kunnen doortrekken naar de middag. Dat liep niet zoals ik wilde en de crash was een combinatie van factoren, waarbij de temperatuur van het asfalt, de veranderde grip en mijn onwennigheid een rol speelden. Het spijt me vooral voor het team, want dat heeft hard gewerkt om me te helpen en dan is een crash het laatste wat je wilt.”

Het was een forse crash voor Van der Mark, met hoge snelheid, maar het liep goed af. Door de regenachtige omstandigheden op de eerste dag moest Van der Mark op dag 2 eigenlijk helemaal van voor af aan beginnen met het wennen aan de MotoGP-machine, de banden en vooral de krachtige carbon remmen. Bij 35 graden en een asfalttemperatuur van 50 graden hadden zelfs de meest ervaren MotoGP-coureurs al moeite, dus méér verwachten van iemand die voor het eerst in die omstandigheden op een voor hem nieuwe machine rijdt, was niet terecht geweest.

“Ik had vandaag vooral moeite met de banden”, vertelde Van der Mark. “Vooral achter had ik veel last van wielspin in de bochten en dat is dus iets waar we voor morgen aan moeten werken. In de race moet ik vooral zoveel mogelijk ervaring opdoen, maar het zou leuk zijn als ik een beetje het gevecht aan kan gaan.”

Van der Mark maakte geen vrienden in de Q1-sessie. Ingeklemd tussen twee KTM’s was goed zichtbaar dat hij zoekende was in de bochten. In bocht 15 reed hij daardoor behoorlijk in de weg van Pol Espargaro, die bezig was aan een snelle ronde om in Q2 te komen. De Catalaan was duidelijk not amused door de Nederlander.