VT1 Mexico: Valtteri Bottas snelste, Max Verstappen derde

(c) Mercedes AMG

Op een bijzonder stoffig, maar zonnig Autódromo Hermanos Rodríguez reed Valtteri Bottas vrijdag tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Mexico de snelste tijd. De Fin zette een 1:17.824 neer. Daarmee blijft hij zijn teammaat Lewis Hamilton, de beide Red Bulls en de Ferrari’s voor.

Nadat de meeste coureurs hun installatieronde hebben afgelegd, al dan niet met halo of meetapparatuur aan de wagen, is het na ruim tien minuten Antonio Giovinazzi van Haas die het bal opent in een tijd van 1:27.318 op de softband. Hij blijft lange tijd de enige wagen op de baan en kan zo zijn tijd steeds scherper stellen, tot 1:23.418.

Terwijl Valtteri Bottas de tijd op de supersoft aanscherpt tot 1:20.584 verlaat zijn teammaat Lewis Hamilton in bocht twee kortstondig de baan tijdens wat een extra opwarmrondje lijkt. Veel last heeft hij er niet van wanneer hij met nog iets meer dan een uur op de klok onder de 1 minuut 20 duikt. Bottas troeft hem niet veel later af in 1:19.614.

Stoffig

Meerdere rijders hebben last op de stoffige baan, zoals Brendon Hartley en Kevin Magnussen. Maar ook Sebastian Vettel verlaat de baan tot twee keer toe en lijkt zich nog niet op zijn gemak te voelen in Mexico-Stad. Met nog 56 minuten op de klok, komt er een virtual safetycar vanwege een temperatuursprobleem bij Brendon Hartley die op een uitloopstrook stilstaat. Uiteindelijk krijgt hij de Toro Rosso weer aan de praat en vervolgt zijn sessie.

Bij Toro Rosso krijgt de Indonesische coureur Sean Geleal wederom een kans om zijn kunsten te vertonen, hij staat op dat moment veertiende, en dat is één plek boven Hartley, die vijftiende staat. Bij Force India hebben ze de eerste vrije training gekozen voor een volledig Mexicaanse line-up. Naast publiekslieveling Sergio Perez neemt Alfonso Celis plaats achter het stuur van de VJM10. Met ruim drie kwartier te gaan scheiden tien plaatsen de beide coureurs met Perez op de zesde stek.

Nu alle coureurs, met uitzondering van Stoffel Vandoorne, een tijd hebben gezet op de helft van deze eerste trainingssessie staat Sebastian Vettel aan kop in een tijd van 1:18.824. Daarna is het Bottas, Verstappen en Hamilton, gevolgd door Raikkonen, Perez en Ricciardo.

Bottas bijt het spits af in het tweede deel van de sessie, 1:17.824 is zijn tijd op de ultrasofts. Ook Hamilton gaat op de zachtste compound, hij komt echter 0.789 seconde tekort op zijn teamgenoot. Daarna zijn het de beide Ferrari’s, Vettel op exact een seconde en Raikkonen op 1,3 seconde achter zijn landgenoot. Wanneer de Fin weer de baan opgaat spint hij in bocht 6.

Crash

Met iets meer dan een half uur te gaan crasht Alfonso Celis in de oude Peraltada in de muur, bij het opkomen van start-finish. De Mexicaan beschadigt daarbij zijn achtervleugel en nadat het kortstondig geel is, wordt de sessie stilgelegd. De rokende Force India staat hinderlijk op de baan en moet weggetakeld worden. Celis rest niets anders dan de ‘walk of shame’ naar de pits. Op dat moment staan de twee Mercedessen voor de beide Red Bulls en Ferrari’s; ofwel Bottas, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Vettel en Raikkonen.

Max Verstappen blijft het restant van de sessie binnen. Niet vanwege een motorprobleem maar om een grote verandering in de setup door te voeren. Door daar nu al mee te beginnen hopen de monteurs op tijd klaar te zijn voor de tweede sessie. Max staat op dat moment op de derde plek. Aan het einde van de sessie dicht Hamilton het gat op zijn teamgenoot nog wel tot 0.466 seconde, maar Bottas blijft bovenaan de lijst staan. De slagorde blijft wat dat betreft ongewijzigd.

De tweede vrije training van dit raceweekeinde gaat om 21.00 uur van start.