Vroeg opstaan om MotoGP-debuut Van der Mark te zien

Vrijdagochtend slaat Michael van der Mark voor het eerst zijn been over de Yamaha M1 om zijn MotoGP-debuut te maken in de eerste vrije training van de Grand Prix van Maleisië. Vrijdagochtend in Maleisië is echter ’s nachts in Nederland. Wie getuige wil zijn van de eerste meters van Van der Mark moet dus midden in de nacht op: FP1 begint om 03.55 uur. De tweede training van de MotoGP is om 08.05 uur Nederlandse tijd.

De fans van Bo Bendsneyder moeten nog eerder op. De Moto3 traint voor het eerst om 03.00 uur Nederlandse tijd en dan nog een keer om 07.10 uur. Vorig jaar finishte Bendsneyder op Sepang op het podium (derde).

Van der Mark mocht vandaag – op zijn verjaardag nota bene – al even plaatsnemen op de Yamaha M1, om de machine af te stellen op zijn lengte en lichaamsbouw. De Rotterdammer vervangt op het circuit van Sepang de zieke Jonas Folger. De Duitser miste eerder al de GP’s van Japan en Australië en zodoende wordt Van der Mark voor het Yamaha Tech3-team de derde nieuwe coureur in drie weken tijd. “Dat is geen ideale situatie, maar we hebben een ervaren crew die wel wat gewend is”, merkte teambaas Hervé Poncharal op. “Aan de motor ligt het ook niet: Johann Zarco werd vorige week in Australië vierde. En aan Michael, tot slot, zal het ook niet liggen. Een paar weken geleden werd hij door Yamaha goed genoeg geacht om Valentino Rossi te vervangen op de officiële fabrieksmachine, dus dat zegt wel wat. Hij heeft in de World Superbikes laten zien dat hij een goede coureur is. Hij is nu een beetje nerveus en opgewonden, omdat er veel op hem af komt. Iedereen wil nu zien hoe goed hij werkelijk is en dat legt veel druk op zijn schouders. Dat is niet eerlijk en ook niet nodig; Michael moet gewoon genieten.”

Wat er met Folger aan de hand is, is overigens nog steeds niet helemaal duidelijk. Hij heeft een virus waar hij erg moe van is, maar welk virus dat precies is, is niet bekend. “Het enige wat we nu zeker weten is dat hij moet rusten. We willen het herstelproces op geen enkele wijze verstoren en willen dat Jonas de tijd neemt die nodig is. Te vroeg terugkeren kan nadelig zijn. Ik verwacht hem dus eerlijk gezegd niet terug in Valencia voor de slotrace van het seizoen.”

Foto: Facebook Bo Bendsneyder