Steward Mika Salo: ‘Ben met dood bedreigd uit Nederland’

Mika Salo in zijn tijd als Toyota-coureur. (c) Toyota Motorsports

Steward Mika Salo stelt dat hij na afgelopen zondag doodsbedreigingen heeft ontvangen uit Nederland. De voormalig coureur van onder meer Toyota, Sauber en Ferrari was een van de stewards die Max Verstappen bestrafte tijdens de Grand Prix van Amerika. De Nederlander verloor daardoor zijn derde plek aan Kimi Raikkonen.

Volgens Salo waren de reacties uit Nederland in eerste instantie ludiek. Zo werden op zijn Wikipedia-pagina al zijn beste resultaten geschrapt en werd hij beticht van vriendjespolitiek met Ferrari.

Salo kon de lol daar nog van inzien, maar de ‘grapjes’ kregen volgens hem een steeds agressievere toon. “Ik ben vanuit Nederland met de dood bedreigd”, zegt Salo tegen het Finse SuomiF1. “Zo’n grap op Wikipedia is ludiek, maar deze vorm van intimidatie kan ik niet tolereren. Ook andere stewards hebben er last van gehad.”

Straf terecht

Spijt van zijn keuze om Verstappen te bestraffen heeft Salo niet. “Max zat bij het ingaan van de bocht achter Kimi, sneed met vier wielen af en haalde hem in. Het is jammer voor hem, maar dat mag niet.”

Salo plaatste het ‘bewijsmateriaal’ waarop Verstappen de bocht afsneed op Instagram.

Hij vervolgt: “Op internet gaan de wildste samenzweringstheorieën in het rond. Door mijn Ferrari- en Finse achtergrond zou ik Kimi voortrekken. Maar men vergeet dat ik hem in Spa een stop-and-go-penalty heb gegeven.”

Jos Verstappen woest

Salo zegt dat hij na afloop van de race in Austin contact heeft gehad met Jos Verstappen. De oud-coureur was in 1997 bij Tyrrell teamgenoot van de Nederlander en kent hem dus goed. “Hij was woest toen ik hem sprak”, vervolgt Salo. “Niet lang daarna kalmeerde hij. Ook Jos wist dat de straf terecht was.”