Hamilton heeft rijderstitel voor het grijpen in Mexico

Mercedes wil niet met lege handen staan als Lewis Hamilton afzwaait (c) Mercedes AMG

Lewis Hamilton heeft in de strijd om de rijderstitel een meer dan riante voorsprong van 66 punten op zijn naaste belager Sebastian Vettel. Hoewel het kampioenschap daarmee beslist lijkt, hoeft de beslissing niet persé in Mexico te vallen. Maar dat scenario is eigenlijk theoretisch, gezien de resultaten van de laatste races.

Illusie

Wil de Duitser namelijk de spanning in het kampioenschap terugbrengen dan zal hij vóór zijn Britse titelrivaal moeten finishen. Met Mexico, Brazilië en Abu Dhabi in het vooruitzicht zijn er vanuit Duits perspectief nog maar 75 punten te behalen. Dat gezegd hebbende, mag Lewis Hamilton in drie races niet méér dan 8 punten behalen. De lucht in Mexico mag dan ijl zijn, maar niet zó ijl dat Vettel zich niet zal realiseren dat het kampioenschap voor hem een illusie is.

Toch, het blijft Formule 1. Als iemand weet dat een riante voorsprong als sneeuw voor de zon kan verdwijnen dan is het wel Lewis Hamilton. In 2007 had de Brit, rijdend bij McLaren, 17 punten voorsprong op Ferrari-coureur Kimi Raikkonen, met nog twee races te gaan. In die tijd was het puntensysteem gebaseerd op 10 punten voor een overwinning, en dus waren er nog maar 20 punten te behalen. Met twee achtereenvolgende zeges deed de Fin alles wat hij moest doen. Hamilton viel de voorlaatste race uit en finishte de laatste race als zevende, goed voor 2 punten. Raikkonen won het wereldkampioenschap met 1 punt verschil.

We zijn nu 10 jaar verder, het moet wel heel raar lopen, wil Lewis Hamilton komende zondag in Mexico niet al voor de vierde keer wereldkampioen worden in de Formule 1. Wint Vettel op het hoogst gelegen circuit op de kalender, dan mag Hamilton namelijk niet hoger dan zesde finishen. Mocht Vettel tweede worden, dan zal de Mercedes-coureur niet hoger mogen eindigen dan de tiende plek. Het lijkt onwaarschijnlijk.

Spanning

Bij een uitvalbeurt van de koploper in het kampioenschap, moet Vettel tenminste tweede worden, wil Vettel de spanning in het kampioenschap met nog minimaal twee weken verlengen. Bij een lagere score is de strijd om de rijderstitel dan namelijk ook beslist in het voordeel van de Brit. Tenslotte, elke uitslag waarbij Hamilton vóór Vettel finisht maakt hem direct wereldkampioen. De voorsprong van 66 punten zal dan namelijk nog groter worden, terwijl er dan nog maar 50 punten te behalen zijn.