Dromen van kampioenschap op grote hoogte

Lewis pakte hier vorig jaar de winst (c) Mercedes

Het moet nu toch wel heel raar lopen, wil Lewis Hamilton komende zondag in Mexico niet voor de vierde keer wereldkampioen worden in de Formule 1. Met een duizelingwekkend aantal van 66 punten voorsprong op Sebastian Vettel kun je er veel rekensommen op los laten, maar op 2,285 meter boven zeeniveau zijn er maar weinig scenario’s denkbaar waarbij Hamilton niet al kan dromen van het kampioenschap.

Kampioenschap

Al wint Vettel op het hoogst gelegen circuit op de kalender, dan mag Hamilton niet hoger dan zesde finishen. Mocht Vettel tweede worden, dan zal de Mercedes-coureur niet hoger mogen eindigen dan de tiende plek. Bij een DNF van de koploper in het kampioenschap, moet Vettel tenminste tweede worden, wil Vettel de spanning in het kampioenschap met nog minimaal twee weken verlengen.

Hoewel komende zondag pas voor de derde keer op het door Hermann Tilke gerenoveerde circuit Autódromo Hermanos Rodríguez zal worden gereden, is het toch alweer de 18e editie van de Mexicaanse Grand Prix. En dus blikken we terug naar de rijke historie van dit circuit, dat voor de nieuwe generatie Formule 1-fans als een gloednieuw evenement aandoet.

Beslist ook voor de Mexicaanse coureur Sergio Perez, die twee jaar oud was toen de Mexicaanse Grand Prix voor de tweede keer voor langere tijd van de kalender verdween, en die 25 jaar oud was toen deze in 2015 terugkeerde. Voor hem een bijzondere thuisrace dus, op een bijzonder circuit.

Ricardo Rodríguez

Het thans 4,304 kilometer lange asfaltlint in Mexico-Stad maakt al sinds 1963 deel uit van het Formule 1-kampioenschap. Overigens werd hier in 1962 de allereerste Grote Prijs van Mexico verreden, dit maakte geen deel uit van het officiële Formule 1-kampioenschap, maar was een evenement op zichzelf, zoals dat bij meerdere circuits in de historie het geval was. Jim Clark en Trevor Taylor deelden de Lotus-Climax en dus de overwinning. Tijdens de trainingen voorafgaand aan deze race verongelukte een lokale raceheld, genaamd Ricardo Rodríguez, waarover later meer.

Een jaar later dus was het wederom Jim Clark in de Lotus-Climax die de allereerste Formule 1-race op dit circuit won, toen nog genaamd Magdalene Mixhuca, met de beruchte kombocht Peraltada en de bloedsnelle Eses. Hij zou in 1967 overigens nogmaals winnen, ditmaal in een Lotus-Ford. Daarmee zou hij een van de drie coureurs in de geschiedenis worden die de Mexicaanse Grand Prix dus tweemaal wist te winnen, zijn overwinning bij de Grote Prijs van Mexico niet meegerekend.

Pedro Rodríguez

Meteen vanaf de toetreding tot het wereldkampioenschap werd op deze baan steevast de seizoensfinale gehouden, meestal eind oktober. In 1970 won de Belg Jacky Ickx hier namens Ferrari voor het laatst voor de race wederom van de kalender verdween. Maar liefst 200.000 bezoekers kwamen op deze editie af om een nieuwe lokale held toe te juichen, de Mexicaan Pedro Rodríguez, inderdaad, de broer van. De organisatie had bijzonder veel moeite om de menigte te controleren en op een gegeven moment rende er zelfs een hond de baan op die werd aangereden door drievoudig wereldkampioen Jacky Stewart. Ongeveer tien maanden later verongelukte Pedro Rodríguez bij een Interserie-race op de Norisring in het Duitse Neurenberg.

In 1986 keerde de Grand Prix van Mexico voor zeven jaar terug, ditmaal op het hernoemde en deels aangepaste Autódromo Hermanos Rodríguez, genoemd naar de twee verongelukte Mexicaanse broers. In deze tijdspanne schreven grote namen als Alain Prost, Ayrton Senna en Nigel Mansell de Mexicaanse Grand Prix op hun naam. Prost en Mansell evenals Jim Clark dus tweemaal. Mansell won bovendien de laatste editie van 1992. Dat was de reden voor de circuitdirectie om op het huidige circuit de allerlaatste bocht 17 juist naar hém te vernoemen.

Toejuichen

Het Foro Sol baseball-stadion is steevast afgeladen met fans. (c) Mercedes

Het gemoderniseerde en wederom aangepaste Autodromo heeft nog een opzienbarende wijziging ondergaan. Zo steken de coureurs de befaamde Peraltada af, dwars door het Foro Sol baseball-stadion. Uit nostalgisch oogpunt missen veel fans de legendarische bocht, waar Mansell in 1990 nog zo spectaculair Gerhard Berger inhaalde. Buitenom welteverstaan. Toch is het ook een bijzonder gezicht om tienduizenden fans op deze gigantische tribunes hun lokale held Perez te zien, en vooral te horen toejuichen. En aangezien het podium voor de winnaars tegenover dit publiek staat opgesteld, wellicht na 71 ronden ook een nieuwe wereldkampioen.

De Mexicaanse Grand Prix is voor Europese kijkers een avondrace, lees hier de precieze tijden van alle sessies, kwalificatie en de race.