Joan Mir wereldkampioen Moto3, Loi op podium

Met een zwaarbevochten overwinning op Phillip Island heeft Joan Mir de wereldtitel in de Moto3 gewonnen. Kort nadat de Spanjaard voor de vijftiende keer over de streep was gekomen – en tweederde van de race was gereden – begon het te regenen, waarop de wedstrijd werd afgevlagd en Mir tot winnaar werd uitgeroepen. Kort achter Mir kwam zijn teamgenoot Livio Loi als tweede over de streep, 0,008 voor Jorge Martin.

De wedstrijd was chaotisch, wat niet ongebruikelijk is in de Moto3. Na een aantal valpartijen ontstond er een groep van acht vooraan, met onder anderen Mir en Romano Fenati, de nummer 2 in het kampioenschap. De Italiaan deed wat hij kon om zijn (theoretische) kans op de wereldtitel te behouden, maar Mir wist een gaatje te slaan dat net groot genoeg was om anderen niet meer te laten profiteren van zijn slipstream. Toen het begon te regenen, duurde het nog tot halverwege de ronde voordat Mir besefte dat hij niet alleen had gewonnen, maar ook wereldkampioen was geworden.

Er was een finishfoto nodig om te bepalen dat Livio Loi tweede was geworden en Jorge Martin derde. Voor de Belg – gestart vanaf de 23ste plaats – was het pas de tweede keer dat hij het podium haalde, sinds zijn overwinning in Indianapolis twee jaar geleden. Voor zover bekend heeft Loi nog geen zitje voor volgend jaar.

Loi’s maatje Bo Bendsneyder had absoluut zijn dag niet en finishte net buiten de punten op de 16de plaats. Dat was een tegenvaller, nadat Bendsneyder in de (natte) warmup de snelste tijd had neergezet. Na een beroerde start vanaf plaats 19 kon hij zich niet mengen in de strijd. “Net toen ik wilde aanvallen, hield de motor in en vanaf dat moment deed de quickshifter het niet meer, zodat ik amper kon schakelen. Ik ben erg teleurgesteld, want ik voelde me sterk en had het gevoel dat ik voorin kon meedoen.”

Foto’s: MotoGP.com

Jouw reactie