Eerste overwinning voor KTM en Oliveira in Moto2

Met de eerste overwinning voor Miguel Oliveira in de Moto2 én de eerste podiumplaats voor Brad Binder in de middelklasse was de GP van Australië een mooie dag voor KTM. De race op Phillip Island leverde het Oostenrijkse merk de eerste zege op sinds het met een eigen motor kwam in de Moto2. Franco Morbidelli behaalde een waardevolle derde plaats, waarmee hij zijn marge op Tom Lüthi (tiende) in het kampioenschap vergrootte naar 29 punten.

De race leverde al in de openingsfase een paar crashes op, waardoor onder anderen de van de eerste rij gestarte Mattia Pasini en Marcel Schrötter vroeg werden uitgeschakeld. Het chaotische begin gaf Miguel Oliveira de kans om er vandoor te gaan. Tegen de tijd dat het begon te druppelen had de Portugees – de eerste met een overwinning in de Moto2 – een voorsprong van 6 seconden opgebouwd. “Maar ik was zo zenuwachtig en als de dood dat ik onderuit zou gaan door die regendruppels.”

Achter Oliveira maakte zijn teamgenoot Brad Binder een opmars. De Zuid-Afrikaan kreeg het voor elkaar om in de laatste ronde, terwijl het al lichtjes regende, de snelste ronde van de race te rijden. “Het is een uitstekend weekend geweest. We hebben weinig veranderd aan de machine waarmee we zijn begonnen op vrijdagochtend. In de laatste paar ronden kon ik alles: ik voelde me zo sterk en zeker sneller dan Morbidelli en Nakagami.”

Die twee vochten een stevig robbertje uit om de podiumplaatsen, waarbij Nakagami net als een week geleden in Japan onderuit ging. Die crash was voor Morbidelli het signaal om geen al te grote risico’s meer te nemen, wat hij tot die tijd al genoeg had gedaan: de kampioenschapsleider kwam een paar keer goed weg, onder meer toen hij met zijn voorwiel het achterwiel van Binder raakte. “Mijn doel was het podium en toen Takaaki viel, was er geen noodzaak meer om risico’s te nemen”, vertelde Morbidelli. Zijn belangrijkste rivaal, Tom Lüthi, was teruggevallen naar de tiende plaats en zodoende geen bedreiging. Het verschil tussen de Italiaan en de Zwitser is nu 29 punten, met nog twee races te gaan.

Foto’s: MotoGP.com