Titelkandidaten Moto2 niet op de eerste rij

Franco Morbidelli en Tom Lüthi maken hun strijd om de wereldtitel in de Moto2 wel erg spannend. Nadat beiden vorige week in Japan al de strijd om het podium misten, kwamen ze in de kwalificatie in Australië niet tot de eerste startrij. Morbidelli start vanaf de tweede rij, op plaats 5, Lüthi staat nog verder naar achter, op plaats 10. De eerste startrij kwam in handen van Mattia Pasini (foto), Marcel Schrötter en Miguel Oliveira.

De wisselvallige omstandigheden op Phillip Island, waar korte regenbuitjes vrijwel alle sessies beïnvloedden, waren debet aan de startposities van de twee kemphanen, die volgend seizoen in de MotoGP elkaars teamgenoten zijn. Een kleine bui aan het begin van de kwalificatie van de Moto2 bracht wat vertwijfeling bij de coureurs: wachten of toch maar gaan rijden en in elk geval een tijd neerzetten?

“Het was een rare sessie”, vond ook Miguel Oliveira, die zich met de KTM op de derde plaats kwalificeerde. “Door de regen aan het begin kon ik maar moeilijk mijn ritme vinden. Ik denk dat ik het beter had kunnen doen, maar de derde plaats is nochtans niet slecht.” Dat gold helemaal voor Marcel Schrötter op de tweede plaats: pas de tweede keer dat de Duitser op de eerste rij staat, maar dan ook nog met een pijnlijke polsblessure. “Of dat iets over mij zegt of over de rest, laat ik aan anderen”, merkte Schrotter fijntjes op. “Dankzij de pijnstillers ging het nu best redelijk, maar of ik het een hele race volhou vooraan moeten we afwachten.”

Mattia Pasini ging er ondertussen met alweer zijn vijfde poleposition van dit jaar vandoor. De 31-jarige uit San Marino is aan een ware wederopstanding bezig. “Een beetje jammer dat het nu pas gebeurt”, vond hij. “Ik begrijp niet goed waarom het aan het begin van het seizoen niet ging en nu wel, maar ik geniet van het moment. Met de wisselende omstandigheden op Phillip Island is het niet gemakkelijk. Gisteren en vanochtend (in FP3 reed Pasini slechts de 13de tijd, NK) ging het totaal niet en had ik weinig vertrouwen, maar in de kwalificatie ging het geweldig. Waarom de ene keer wel en de andere keer niet? Geen idee.”

Foto: MotoGP.com