Max Verstappen verheugt zich op Austin

Komend weekeinde strijken de teams neer in Austin, Texas voor de 39ste Grand Prix van de Verenigde Staten en alweer de zesde race op het Circuit of the Americas, ofwel COTA. Red Bull coureur Max Verstappen blikt terug op zijn debuut alhier en neemt ons mee op één van de meest uitdagende circuits van de kalender.

COTA

“De eerste keer dat ik op COTA reed was net na mijn Formule 1 debuut in Japan in 2014. Het had ’s ochtends geregend dus ik ging naar buiten op intermediates. Het is al een lastig circuit wanneer het droog is, dus anderhalf uur onder natte omstandigheden hielp niet echt”, aldus Verstappen die in de Toro Rosso als beste resultaat een tiende tijd neerzette in de vrije trainingen. Toch genoot Verstappen naar eigen zeggen met volle teugen en “vooral van de eerste sector”.

In 2015 behaalde Verstappen hier met diezelfde Toro Rosso een opzienbarend resultaat. Hij werd vierde, en dat nog wel onder natte omstandigheden. “Er stond zoveel water maar ik had het erg naar mijn zin in de regen. Toen het droger begon te worden maakte het de race alleen nog maar interessanter”, aldus Verstappen.

Blind de bocht in

“COTA heeft elementen van andere circuits in zich, zoals Silverstone, maar het heeft ook zijn eigen karakteristieken. Het is korter en sneller dan andere circuits met een soortgelijke lay-out. Bocht 1 is écht een leuke bocht. Je kunt er laat remmen omdat je heuvelopwaarts rijdt, maar om de apex te pakken is lastig omdat je letterlijk blind de bocht in gaat. Het duurt een paar ronden voor je precies weet wanneer je in moet sturen.”

Vorig jaar viel de Nederlander in de 28ste ronde uit met versnellingsbakproblemen. Hem zal er alles aan gelegen zijn om op jacht te gaan naar het podium. Max Verstappen steekt niet onder stoelen of banken dat hij weg is van Amerika. Een plekje op het rostrum zal die liefde alleen nog maar doen toenemen.