Toro Rosso kiest voor Brendon Hartley

(c) Red Bull Content Pool

Brendon Hartley gaat tijdens de Grand Prix van Amerika racen voor Toro Rosso. De Nieuw-Zeelander is de verrassende vervanger van Pierre Gasly bij het team uit Faenza. De 27-jarige coureur is in Austin de teamgenoot van Daniil Kvyat.

Hartley krijgt deze kans doordat Gasly volgende week in Japan bij de seizoensfinale in de Super Formula wordt verwacht. De Fransman zou in Amerika zijn derde Formule 1-race rijden, maar krijgt nu de kans om voor de titel in de Super Formula te vechten.

Dat Hartley zijn Formule 1-debuut kan maken in Austin was voor hem ook een grote verrassing: “Wat een geweldig gevoel. Deze kans komt als een verrassing, maar ik heb mijn ambitie en droom om in de Formule 1 te rijden nooit opgegeven. Ik wil Red Bull en Porsche bedanken voor deze kans. Ik probeer niet te veel te verwachten van mijn Formule 1-debuut, maar ik voel dat ik er klaar voor ben.”

Franz Tost, teambaas van Toro Rosso, verwacht dat Hartley een goed weekend zal rijden: “Wij zijn blij dat we hem terug in het team hebben. Met al zijn ervaringen zijn we er van overtuigd dat hij het goed gaat doen.”

Reserverijder

Hartley is geen onbekende voor Red Bull Racing. Hij maakte van 2006 tot en met 2010 deel uit van het Red Bull Junior Team. De Nieuw-Zeelander was in 2009 en 2010 officiële reserverijder van Red Bull en Toro Rosso. In 2010 werd hij uit het opleidingsprogramma gezet wegens tegenvallende prestaties, maar het Oostenrijkse merk bleef wel sponsor.

Na zijn avontuur bij Red Bull ging Hartley naar de endurance-racerij. De 27-jarige coureur won in 2015 de wereldtitel in het World Endurance Championship en dit seizoen was hij samen met Earl Bamber en Timo Bernhard de sterkste in de 24 uur van Le Mans.