Ferrari neemt maatregelen na debacle in Maleisië

Sergio Marchionne (c) Scuderia Ferrari

De hoogste baas van Ferrari, Sergio Marchionne, was op zijn zachtst gezegd ‘not amused’ over de problemen met de motoren die beide Ferrari’s in Maleisië parten speelden. “Zulke problemen tijdens de race ondervinden maakt ons boos. Geen probleem als een dergelijk probleem zich in de fabriek voordoet, maar het is wel erg zuur als je tweede op de grid staat en je de race niet eens kan aanvangen”, aldus Marchionne. De Ferrari topman heeft organisatorische maatregelen genomen om de ‘kwaliteitsafdeling’ van de Italiaanse renstal te verbeteren.

Nadat Vettel zaterdag in Q1 geplaagd werd door motorische problemen en noodgedwongen achteraan de grid belandde, was het op zondag op diezelfde grid de beurt aan Raikkonen. De Ferrari met startnummer 7 werd voor het oog van de wereld op wieltjes teruggereden naar de pitstraat. Uiteindelijk kregen de monteurs het niet voor elkaar om de Ferrari aan de praat te krijgen. Een blamage voor de renstal uit Maranello. Daar kon de vierde plaats van Sebastian Vettel, die een indrukwekkende inhaalrace aan de dag legde, niets aan afdoen.

Onervarendheid

Marchionne weet zeker dat Ferrari een ijzersterk optreden had kunnen hebben als er geen motorische issues zouden zijn geweest. Volgens de Ferrari topman waren de gebeurtenissen van dit weekeinde een bijproduct van jeugd en onervarenheid op de motorenafdeling. Volgens Marchionne is het een feit dat Ferrari momenteel problemen heeft met de power units omdat de Scuderia “een jong team heeft, maar ook omdat de kwaliteit van de componenten niet op het juiste niveau zit voor een racewagen.”

Volgens de Italiaan mag Ferrari zich nog gelukkig prijzen dat ze deze problemen nu pas krijgt. Dat wil niet zeggen dat het Formule 1-team uit Maranello het er bij laat zitten: “We werken er aan om veranderingen door te voeren en verbeteringen aan te brengen op de kwaliteitsafdeling.”