Rossi doorstaat eerste dag Aragon, debuut Van der Mark definitief van de baan

Valentino Rossi heeft beide vrije trainingen op de eerste dag van de MotoGP van Aragon goed doorstaan en maakt het weekend in principe af, ondanks pijn in zijn rechterbeen. De eerste vrije training leverde al een zwelling rond de rechterknie op, waar 21 dagen geleden een pin in het gebroken scheenbeen werd ingebracht.

Alleen al het feit dat die zwelling ontstond, is geen best nieuws, omdat Rossi in de regen maar acht ronden reed. In natte omstandigheden liggen de snelheden bovendien lager en is de belasting over het algemeen ook lager. Rossi reed de achttiende tijd.

In de tweede training, ook nat, werd vanwege de zwelling een extra laag foam rond het gewricht aangebracht. In deze sessie werd hij met dertien ronden twintigste met een rondetijd die ruim 2 seconden langzamer was dan die van Dani Pedrosa, de voorlopig snelste man op Aragon.

Ondanks dat het al een prestatie op zich was dat Rossi reed, ging het bepaald niet van een leien dakje. Halverwege de training kwam Rossi in bocht 12 bijna in de grindbak terecht. De machinewissel aan het einde van de training, een oefening voor een flag-to-flag-race, verliep uiterst moeizaam. Van de ene motor op de andere overstappen kostte Rossi meer dan 7 seconden. Ter vergelijking: Marc Marquez had 2,5 seconde nodig.

Van der Mark definitief niet in actie

Foto: ©Racesport.nl

Ondanks de pijn en de moeizame resultaten maakt Valentino Rossi wel het weekend af, liet Yamaha aan het eind van de middag weten. Michael van der Mark komt dus definitief niet in actie. In plaats daarvan krijgt hij van Yamaha wel de mogelijkheid aangeboden om een MotoGP-test te doen op de M1 in de voorbereiding op het seizoen 2018. De Rotterdammer bekeek de trainingen vanuit de pitbox van Yamaha. “Ik heb grote bewondering voor Valentino dat hij het probeert en ik heb er ook alle begrip voor. Ik zou het ook doen. Natuurlijk wil ik graag rijden, maar de uitdaging was wel heel groot zo. Ik heb nog nooit op een MotoGP-machine gereden en ken ook de Michelin-banden niet. Zonder enige voorbereiding is het al lastig, maar met ook nog twee trainingen minder…”

Bij Movistar Yamaha hebben ze sowieso de handen vol. Niet alleen met Rossi, ook met de machine van Maverick Viñales. De Spanjaard stond tot vlak voor het einde van de tweede vrije training laatst. Pas in zijn laatste ronde wist hij zijn tijd iets te verbeteren, maar met respectievelijk de twintigste (nog achter Rossi dus in FP1) en de zeventiende tijd kan hij noch Yamaha tevreden zijn. Viñales staat derde in het kampioenschap en heeft in tegenstelling tot Rossi veel te verliezen in Aragon.

Foto’s: MotoGP.com en Racesport.nl