Valentino Rossi: ‘Kijken hoe het gevoel op de motor is’

Valentino Rossi heeft de medische keuring voor de MotoGP van Aragon met glans doorstaan en begint vrijdagochtend aan de eerste vrije training, in eerste instantie om te kijken hoe het gaat. “In het dagelijks leven gaat het prima. Ik kan kleine stukjes zonder krukken lopen en ik heb niet veel pijn. Maar een MotoGP-machine rijden is nog iets anders. Het eerste doel is kijken of het mogelijk is om op een aanvaardbaar niveau te rijden.”

In de persconferentie voorafgaand aan de MotoGP zei Rossi dat pas vorige week het idee ontstond om te proberen te rijden in Aragon, dit weekend. “Het is heel snel, 21 dagen na het ongeluk. Ik had zelf ook de GP van Japan in mijn hoofd. De eerste week na het ongeval was erg zwaar, maar het herstel verloopt zo voorspoedig dat ik steeds meer het idee kreeg dat het misschien toch mogelijk was. Ik wil het gewoon proberen. Ik ben er nu beter aan toe dan de vorige keer toen ik mijn been brak en ik na veertig dagen terugkwam. De motivatie is groot om zo snel mogelijk weer te rijden. Niet eens zozeer voor deze race, maar ook als voorbereiding op de drie overzeese races die eraan komen. Ik ben, denk ik, niet in staat om in Aragon mee te doen voor de overwinning. De race uitrijden is het doel, een paar punten pakken zou mooi zijn.”

Bij zijn tests in Misano op de R1-straatmotor had Rossi wel wat last van de breuk in het scheenbeen. De meeste last had hij in de bochten en vooral de rechterbochten. Een voordeel van Aragon is dat dit circuit linksom is en vooral linkerbochten heeft.  “Ik moet het van dag tot dag bekijken”, zei Rossi. “Misschien gaat het wel helemaal niet morgen, of heb ik zaterdagmorgen een enorme terugslag van de eerste dag.”

Rossi sprak (nog) niet met Michael van der Mark, die door Yamaha was opgeroepen als vervanger voor Rossi en in Aragon standby blijft voor het geval het niet gaat. “Ik begrijp dat het lullig is voor hem, maar Yamaha is vanaf het begin af aan duidelijk geweest, ook naar Van der Mark toe. Aan de andere kant: hij is ook een sportman. Hij zou wel hetzelfde hebben gedaan, vermoed ik.”

Maverick Viñales had wel een beetje te doen met zijn voorgenomen tijdelijke teamgenoot. “Het is alsof ze je een snoepje geven en weer afpakken. Zulke kansen krijg je niet vaak. Het is jammer voor Michael dat Valentino zo snel weer terug is.”

Foto: Yamaha Racing