Rossi gaat het proberen, Van der Mark blijft standby

Op voorwaarde dat hij morgen fit wordt verklaard door de artsen van het Motorland-circuit in Aragon, begint Valentino Rossi vrijdag – 22 dagen nadat hij zijn been op twee plaatsen brak – aan de eerste vrije trainingen voor de MotoGP van Aragon. Michael van der Mark reist ook af naar Spanje en is daar standby om in te vallen mocht Rossi niet door de medische keuring komen of na de eerste training besluiten dat het toch niet gaat.

Rossi kreeg vanochtend groen licht van zijn eigen artsen in Ancona om het te proberen. Maandag en dinsdag reed de Italiaan op een Yamaha R1 op het circuit van Misano om te kijken of het ging en hoe het voelde, zo kort nadat hij scheen- en kuitbeen brak bij een enduroritje. “De test was positief en ik moet mijn artsen en therapeuten dan ook hartelijk bedanken dat ze het voor elkaar hebben gekregen me zo snel weer op de motor te helpen”, zei Rossi. “Ik had wel pijn aan het einde van de test en daarom van de controle in het ziekenhuis vanochtend belangrijk, maar dokter Pascarella was tevreden en ik mag het proberen. Ik reis dus af naar Aragon met de bedoeling de GP te rijden, maar ik moet daar nog wel door de medische keuring en een echt antwoord op de vraag of het kan, krijg ik pas in de eerste vrije training, want op de MotoGP-machine rijden is nog wel iets anders dan op de R1.”

Om die reden neemt Movistar Yamaha ook Michael van der Mark mee, die was opgeroepen om Rossi te vervangen. Mocht het nodig zijn, dan wordt de uitdaging voor hem nog groter als hij daadwerkelijk in actie moet komen. “Ik zou al zonder enige test of ervaring met de M1 beginnen, maar als Valentino pas na één of twee trainingen besluit dat het niet gaat, stap ik met nog minder ervaring op. Ik ben in goede vorm, nadat ik afgelopen weekend in de Superbikes mijn eerste podium voor Yamaha heb behaald, dus dat mag het probleem niet zijn. Het wordt hoe dan ook een bijzonder weekend, waar ik nog steeds erg naar uitkijk, ook als Valentino wel zelf gaat rijden.”