Tweede test Valentino Rossi naar tevredenheid

Valentino Rossi heeft vandaag een tweede test gedaan op het circuit van Misano om te kijken of het mogelijk is om komend weekend toch mee te doen aan de MotoGP van Aragon. Rossi reed in twee uur tijd twintig rondes op de Yamaha R1 en was na afloop te spreken over het resultaat. Volgens zijn team Movistar Yamaha ging de test goed genoeg om morgenmiddag een medische controle te ondergaan en te overleggen met de artsen over de haalbaarheid van een rentree op Grand Prix-niveau.

Maandag moest Rossi een eerste test vroegtijdig afbreken omdat het ging regenen. De omstandigheden lieten vanmiddag toe dat hij twintig rondes reed. Het gevoel was aanzienlijk beter dan maandag en de indrukken een stuk positiever.

Het is echter niet alleen aan de negenvoudig wereldkampioen om te bepalen of hij kan rijden in Aragon; de artsen hebben daar ook iets over te zeggen. Het is nog maar negentien dagen geleden dat de Italiaan zijn scheen- en kuitbeen brak bij een enduroritje. Om de genezing te bevorderen werd er een pin in het gebroken bot gezet. Voor de revalidatie na zo’n breuk en ingreep staat voor een topmotorcoureur – voor wie andere wetten gelden dan voor gewone mensen of voor sporters die hun been zwaarder moeten belasten – dertig tot veertig dagen.

Dat Rossi zoveel eerder weer op de motor wil stappen, heeft vooral te maken met de stand in het kampioenschap. Hij staat vierde op 42 punten achterstand van Marc Marquez. Met één gemiste wedstrijd – die in Misano anderhalve week geleden – is er wellicht nog iets verloren, maar twee gemiste wedstrijden maken de kans op zijn tiende wereldtitel nagenoeg nihil. Het circuit van Aragon is bovendien de goede kant op en doordat er veel meer linkerbochten zijn dan rechterbochten, zou de belasting van het rechterbeen nog wel eens kunnen meevallen. De weersverwachtingen zijn bovendien uitstekend.

Een vervroegde terugkeer van Rossi zou betekenen dat Michael van der Mark, die als vervanger is opgeroepen, niet in actie hoeft te komen. Van der Mark liet maandag al weten dat hij het jammer zou vinden maar ‘hetzelfde zou doen’ als Rossi nu doet, namelijk proberen zo snel mogelijk proberen wat de mogelijkheden zijn en terug te keren.