Fenati wint met overmacht, Bendsneyder nog zesde na crash

In de Moto3 gaat het meestal om tienden van seconden. Tien man binnen een seconde op de uitslag is niet ongebruikelijk. Maar in de GP van San Marino in de stromende regen was er sprake van minuten: slechts vier rijders kwamen binnen één minuut over de streep. Romano Fenati kwam bijna een halve minuut eerder over de lijn dan nummer 2, Joan Mir. Nog eens 10 seconden later kwam Fabio di Giannantonio over de streep. Op 1.09,312 van Fenati kwam Bo Bendsneyder over de streep als zesde.

Die zesde plaats van Bendsneyder was op z’n minst knap te noemen. De Rotterdammer had een uitstekende start op het kletsnatte Misano World Circuit en reed op de vierde plaats toen in ronde 7 in bocht 4 zijn voorwiel weggleed. Bendsneyder kon snel opkrabbelen en zijn KTM weer uit de grindbak plukken om zijn weg te vervolgen. Op de twintigste plaats kwam hij de baan weer op. In plaats van de moed op te geven, ging hij vol in de achtervolging.

Een beetje geholpen door nog meer crashes voor hem kroop Bendsneyder naar voor. In ronde 11 reed hij van de twaalfde naar de tiende plaats. Daar aangekomen was het gat naar de rijders voor hem te groot. Samen met Jakub Kornfeil – ook gevallen en evenals Bendsneyder een erkende regenrijder – probeerde Bendsneyder het gat te verkleinen. Dat lukte gedeeltelijk, maar de rijders vooraan hielden het tempo er zodanig in dat het niet te overbruggen was.

Doordat voor hen ook nog een paar rijders onderuit gingen, klommen Kornfeil en Bendsneyder in de ranglijst naar 6 en 7. In de laatste ronde sloeg Bendsneyder toe om als zesde te finishen. “Na mijn crash wist ik wat ik vooral niet moest doen”, vertelde Bendsneyder. “Ik heb geleerd van mijn fout. Het was zinloos om het duel met Kornfeil aan te gaan, terwijl we konden samenwerken. In de laatste ronde heb ik hem alsnog gepakt. Meer dan deze zesde plaats zat er niet in, daarvoor was het gat te groot, maar ik ben heel tevreden over de race.”

Reactie Bendsneyder:

Maar liefst 21 rijders gingen onderuit, drie man zelfs twee keer. Slechts vijftien rijders werden in de uitslag opgenomen. Patrik Pulkkinen werd zijn eerste punt onthouden omdat hij over de streep werd geduwd en dat ook nog eens op meer dan vijf minuten nadat winnaar Fenati werd afgevlagd.

Fenati was oppermachtig. Na een wat voorzichtig begin kwam hij in de vierde ronde aan de leiding, om meteen weg te rijden bij de rest. Ronde na ronde werd het gat groter, tot uiteindelijk 28,5 seconden aan de finish. “Het was niet gemakkelijk”, zei Fenati. “Elke ronde was de conditie van de baan anders. In het begin van de race was het heel erg nat, halverwege leek het een beetje op te drogen, maar op het einde was het weer kletsnat. Ik kan zowel in de regen als op een droge baan wel uit de voeten, maar dit was misschien wel de moeilijkste race die ik ooit heb gereden.”

Foto: MotoGP.com