Pasini wil met helm Simoncelli naar Moto2-podium

Het had Mattia Pasini vanochtend een apart gevoel gegeven: de helm van Marco Simoncelli opzetten en ermee het circuit oprijden dat is vernoemd naar de in 2011 verongelukte MotoGP-coureur. Het had hem ook bijzondere krachten gegeven, vermoedde Pasini na de kwalificatie voor de Moto2, waarin hij zijn vierde opeenvolgende poleposition behaalde. “Met Marco’s helm rijden was al speciaal, maar nu wil ik ‘m naar het podium brengen morgen.”

Simoncelli kwam uit het dorp Coriano, vlakbij het Misano World Circuit. Na zijn overlijden werd het circuit omgedoopt tot MWC Marco Simoncelli. Het museum in Coriano ter nagedachtenis van ‘SIC’ is deze dagen extra lang geopend.

Pasini, die 3 kilometer van het circuit vandaan woont, en Simoncelli waren goede vrienden. Als er dus iemand met de bijzondere helm ‘mocht’ rijden, is het Pasini, die aan een opmerkelijke wederopstanding bezig is in de Moto2. Jarenlang reed hij geen deuk in een pakje boter en werd hij achtervolgd door ernstige blessures die bijna een einde maakten aan zijn racecarrière. Maar dit jaar gaat Pasini ineens als een speer.

“Ik heb veel risico’s moeten nemen voor deze poleposition”, vertelde Pasini. “Maar ik had het hele weekend al een goed gevoel met de motor. Ik had zelf al het gevoel dat ik iets extra kon brengen en het team heeft de motor ook iets extra kunnen geven.”

Franco Morbidelli probeerde dat ook. De Italiaan had zijn zinnen gezet op de poleposition op Misano, meer nog dan anders. “Ik heb alles gegeven, nog harder gepusht dan anders, want ik wilde deze poleposition per se pakken, maar het was niet genoeg. Mattia is ongelooflijk sterk hier en zit duidelijk in een winning mood. De race wordt een hele kluif, maar ik ga toch proberen om te winnen.”

Het ging sowieso hard in de Moto2, met rondetijden die slechts 5 seconden van de tijden van de MotoGP af liggen. Voor Dominique Aegerter maakte dat zijn derde tijd nog specialer. De Zwitser had sinds de GP van Jerez niet meer op de eerste rij gestaan. “Ik zat er wel steeds dichtbij en dit weekend viel alles op de goede plek. Het team heeft de richting gevonden waarmee het me net dat beetje meer grip kon geven. Ik hoop dat ik in de top 5 kan eindigen morgen.”

Foto: MotoGP.com