Danilo Petrucci als een speer op Misano

Het Misano World Circuit zou niet zo goed passen bij de Ducati – of andersom. Maar op de eerste dag van de MotoGP van San Marino komen de Ducati’s opmerkelijk goed uit de verf. Danilo Petrucci reed er de snelste tijd mee, Andrea Dovizioso de derde tijd. Tussen de twee Duc’s in staat de Yamaha van Maverick Viñales.

Dovizioso, die sinds de vorige race (Silverstone) weer aan de leiding van het kampioenschap staat, liet de afgelopen dagen geen mogelijkheid voorbij gaan om te benadrukken dat zowel Ducati als hijzelf geen geweldige historie hebben op Misano, om zo de druk en de hoge verwachtingen wat te temperen. “Maar inderdaad, dat hadden we op Silverstone ook niet”, moest Dovizioso toegeven. De GP op Misano, gelegen aan de Italiaanse Adriatische kust, niet ver van Rimini, is voor Ducati en Dovizioso een echte thuiswedstrijd. De fabriek van Ducati is gevestigd in Borgo Panigale bij Bologna, anderhalf uur rijden van Misano, en Dovizioso woont in Forli, ongeveer 50 kilometer noordelijk van het circuit.

Lange tijd leek het erop dat Marc Marquez er met de voorlopige poleposition vandoor zou gaan, maar de Honda-coureur crashte in de slotfase van de tweede training waardoor hij naar de vijfde plaats zakte.

Veel crashes op Misano

Er waren opvallend veel crashes in alle klassen. Niet alleen Marquez viel, in de MotoGP gingen onder anderen ook Sam Lowes, Jack Miller, Johann Zarco, Alex Rins, Bradley Smith en Cal Crutchlow onderuit. Die laatste kwam goed weg: afgelopen maandag onderging hij in het ziekenhuis een kleine operatie omdat hij bij het snijden van een stuk Parmezaanse kaas zo diep in zijn vinger had gesneden dat de pees was afgesneden. De kleine doch pijnlijke blessure zit de Brit wel dwars op de motor.

Door de crash laat in de sessie miste Marquez de laatste minuten van de training en daardoor konden Danilo Petrucci, Maverick Viñales, Andrea Dovizioso en Dani Pedrosa onder de snelste tijd van de wereldkampioen duiken. Marquez miste door zijn crash ook nog de flag-to-flag-training. Er was immers maar één machine beschikbaar, zodat Marquez niet kon komen aanrijden en wisselen naar de andere. Het Repsol Honda-team bootste de situatie wel zo goed mogelijk na, maar Marquez kon alleen de wegrijd-procedure volgen. Het weer in Misano was vandaag prima, ondanks de voorspelde regen. Ook voor morgen zijn de verwachtingen goed, maar voor zondag is het nogal onbestendig, zodat een flag-to-race-race zeker tot de mogelijkheden behoort.

Naam Van der Mark circuleert

Of het door de weersverwachtingen komt of door de afwezigheid van Valentino Rossi – de bezoekersaantallen op de eerste dag van de MotoGP van San Marino en de kaartverkoop van de laatste week voor zondag vallen tegen in vergelijking tot de afgelopen jaren. In een videoboodschap vanuit zijn smaakvol ingerichte kantoor liet Valentino Rossi nogmaals weten dat hij er alles aan doet zo snel mogelijk weer terug te zijn. “Aragon komt wellicht nog te vroeg, en in dat geval richt ik me op Motegi”, vertelde Rossi.

In het paddock circuleerde vanochtend nadrukkelijk de naam van Michael van der Mark als tijdelijke vervanger van Rossi. De Nederlandse Superbikes-rijder is echter niet de enige die in aanmerking komt voor het zitje bij Movistar Yamaha. De kans is groter dat Yamaha kiest voor de vaste testrijder Katsayuki Nagasuka (midden op de foto), die samen met Van der Mark (links) en Alex Lowes (rechts) de Acht Uur van Suzuka won. De Japanner kent niet alleen de M1, maar kan die ook verder helpen verbeteren. Yamaha maakt maandag bekend hoe het de tijdelijke vacature gaat invullen.

Foto’s: MotoGP.com en Yamaha Racing