Ross Brawn gruwelt van gridstraffen

(c) Formula 1.com

Als het aan Ross Brawn ligt neemt de FIA afscheid van de gridstraffen. De sportief directeur van de Formule 1 gruwelt van het terugzetten van rijders in de startopstelling omdat ze een motor of versnellingsbak hebben gewisseld. “Ik haat het dat we het racen tekort doen door technische problemen”, aldus de oud-teambaas tegen Autosport.

‘Heeft niets met sport te maken’

“Wanneer een auto het begeeft tijdens de race, is dat een technisch probleem, Ik denk dat de fans dat begrijpen. Maar dat een fan zijn held al voor de race achteraan moet ziet staan omdat die een motor moet wisselen, dan heeft dat niets met sport te maken. We moeten daar een oplossing voor vinden: of door een ander soort straf op te leggen of door de gridstraffen af te schaffen en gewoon te leren leven met het feit dat onderdelen nu eenmaal vervangen moeten worden.”

Overleg met FIA

Volgens Brawn wordt er al met de internationale autosportfederatie gesproken over het wijzigen van de regels. De Engelsman hoopt dat de gridstraffen uiterlijk in 2021 de deur uit zijn, maar mikt eigenlijk op een eerdere datum: “Misschien komen we voor die tijd wel met een betere oplossing. We zouden bijvoorbeeld kunnen kijken naar het inleveren van constructeurspunten.”

Max Verstappen

Afgelopen weekend leidde een motorwissel bij McLaren-Honda tot een absurde gridstraf van 65 plaatsen voor Stoffel Vandoorne. Komend weekend is Max Verstappen aan de beurt. De Nederlander krijgt een nieuwe motor en zal in Monza dus achteraan moeten starten.