Meer duidelijkheid over verbranden van olie

(c) Mercedes F1

Het is een onderwerp dat de Formule 1 al langer bezighoudt: het verbranden van olie in het gesloten motorsysteem. Het is officieel verboden, maar volgens Red Bull zou Mercedes dit trucje gebruiken om tijdens de kwalificatie net een tikkeltje meer vermogen uit de krachtbron te halen.

Ook Ferrari werd er van beschuldigd olie met benzine te mengen om meer pk’s op te wekken. Uiteraard ontkennen Mercedes en Ferrari.

In ieder geval is er genoeg over te doen en dat heeft de FIA doen besluiten om wat meer duidelijkheid te scheppen over wat er nou wel en niet mag. Vanaf de Italiaanse Grand Prix treden nieuwe regels in werking:

“Als een motor tijdens of na het raceweekend in Monza wordt geïntroduceerd, dan mag de olieconsumptie niet meer zijn dan 0,9 liter per honderd kilometer”, zegt een woordvoerder van de FIA in gesprek met het Britse Autosport. “Als een krachtbron tijdens of voor het raceweekend op Spa is geïntroduceerd dan mag de olieconsumptie niet meer dan 1,2 liter per honderd kilometer zijn.”

Voordeel Mercedes

De krachtbron van Mercedes valt nog onder de ‘oude’ reglementen omdat Lewis Hamilton en Valtteri Bottas in Spa een nieuwe motor kregen. Voor Ferrari liggen de kaarten anders. De Italiaanse renstal kan een nieuwe motor alleen introduceren onder de nieuwe regels.