Tijdschema GP Formule 1 van België: ‘De thuisrace van Max’

(c) Red Bull Racing

Dit weekeinde komt er een langverwacht einde aan de zomerstop in de Formule 1. In de Belgische Ardennen viert Max Verstappen namelijk zijn ‘thuisrace’. Tienduizenden Nederlandse fans komen de in het Belgische Hasselt geboren Nederlander aanmoedigen op het circuit waar hij in 2015 zijn prijswinnende inhaalactie plaatste op Felipe Nasr, buitenom in Blanchimont.

Vrijdag 25 augustus
10:00 – 11:30 eerste vrije training (VT1)
14:00 – 15:30 tweede vrije training (VT2)

Zaterdag 26 augustus
11:00 – 12:00 derde vrije training (VT3)
14:00 – 15:00 Kwalificatie

Zondag 27 augustus
14:00 Race

Eau Rouge

Nadat de toeschouwers in bezit van weekeindpassen donderdag al tussen 16.00 en 18.00 uur aan de populaire ‘pitwalk’ mogen deelnemen, is het op vrijdagochtend 10.00 uur tijd voor actie. Bij de start van de eerste vrije training koersen de bolides op de illustere baan van Spa-Francorchamps direct vanuit de pitsstraat op Eau Rouge af. De moeder aller bochten, en volgens veel coureurs zelfs de mooiste ter wereld. Toegegeven, in de moderne Formule 1 is de bocht lang niet zo veeleisend en spectaculair als in vervlogen tijden. Maar wie zich niet juist positioneert en in de befaamde knik naar rechts verkeerd uit komt, verliest al ‘liftend’ en ‘driftend’ kostbare seconden of crasht onverbiddelijk in de muur.

De twaalfde ronde van het Formule 1 seizoen zal worden gehouden op de allerlangste baan op de kalender. Maar liefst 7,004 kilometer slingert het legendarische asfaltlint zich door het grillige landschap van de Ardennen. Met ontzagwekkende namen als de eerder genoemde Eau Rouge en Blanchimont, en verder Kemmel, Raidillon en Pouhon heeft het circuit zich een plek in de harten van coureurs en fans veroverd.

Heilige graal

Geen enkele baan is zo veeleisend als die van Spa, en nergens is een compromis tussen hoge snelheid en neerwaartse druk zo lastig te sluiten als in de Ardennen. Niet voor niets is het circuit samen met Monaco, Silverstone en Monza een soort ‘Heilige graal’ in de Formule 1. Deze circuits maakten alle vier deel uit van het allereerste Formule 1 seizoen in 1950. Geen coureur won ze ooit allemaal in één seizoen. Ook dit jaar niet. Immers, Vettel won Monaco en Hamilton zegevierde op Silverstone.

Een ander aspect dat fans wereldwijd aanspreekt is dat een race op Spa zelden voorspelbaar is. Zelfs zo onvoorspelbaar dat het op het ene deel van het circuit kurkdroog is en het aan de andere kant pijpenstelen regent. De lengte van de baan maakt dat een verkeerde inschatting vanaf de pitmuur dan ook vaak funest is voor het verdere verloop van je race.

Schumacher’s ‘achtertuin’

Op Spa zijn dan ook jongensboeken geschreven, heldendaden verricht en dromen in duigen gevallen, we schreven het al in onze terugblikken op de meest memorabele Grands Prix van Spa. Diezelfde edities passeren ook hier de revue. Zoals de Grand Prix van 1992 met de allereerste overwinning van Formule 1 legende Michael Schumacher uit het Duitse Kerpen, voor wie Spa destijds praktisch in zijn ‘achtertuin’ lag.

Of wat te denken van de incidentrijke Belgische Grand Prix van 1998, toen zich kort na de start dertien wagens op een hoop reden. Bovendien sneuvelde de leider in het kampioenschap Mika Hakkinen bij de herstart. Reed de nummer twee in het kampioenschap zijn rechtervoorwiel er af op de achtervleugel van achterblijver David Coulthard. En Damon Hill en Ralf Schumacher bezorgden de aimabele Eddie Jordan niet alleen zijn allereerste overwinning in de Formule 1, maar maakten er direct een ‘dubbel’ van.

Tenslotte zorgde een bak Spawater er in de slotronden van de race in 2008 voor dat niet Kimi Raikkonen, maar Lewis Hamilton er met de overwinning vandoor ging. Twee uur na de race moest de Brit een tijdstraf incasseren vanwege het afsteken van de chicane voor start-finish, en mocht Felipe Massa zich tot winnaar kronen.

‘Koning van Spa’

Vanwege de lengte van de baan zullen er zondag vanaf 14.00 uur slechts 44 ronden verreden gaan worden. De snelste ronde is momenteel nog in handen van Sebastian Vettel met een tijd van 1:47,263 maar deze zal er beslist aan gaan. Misschien stelt de Duitser zijn tijd persoonlijk scherper, of gaat teamgenoot Kimi Raikkonen op jacht naar zijn vijfde overwinning op Spa. Hij zou daarmee gelijk komen aan legende Ayrton Senna, die hier eveneens vijf maal won. Ondanks dat de Fin heeft bijgetekend bij Ferrari voor 2018 zullen de zes overwinningen van ‘Koning van Spa’, Michael Schumacher, niet snel geëvenaard worden. De titelrivalen van het huidige seizoen, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, staan beiden op twee overwinningen in de Ardennen.

Max en Spa

De focus van de Nederlandse fans zal echter op een matblauwe Red Bull met nummer 33 liggen. Met Max Verstappen achter het stuur kunnen er namelijk mooie dingen gebeuren. Mocht het droog blijven dan is de Nederlander op Spa subliem in bandenmanagement, gaat het regenen dan kan hij zijn stuurmanskunsten tonen. Bij een combinatie van beiden zal de pitstrategie doorslaggevend zijn.

De tweede plek van teamgenoot Daniel Ricciardo bewees vorig jaar dat de toen dominante Mercedessen niet ongenaakbaar waren op Spa. Max kwalificeerde zich toen als tweede, maar eindigde de race teleurstellend als elfde, buiten de punten, vanwege een rommelige start en aanrijding in de eerste bocht. Hem zal er alles aan gelegen zijn de Nederlandse fans langs de baan en op de tribune met zijn naam op een race te trakteren die in de roemrijke geschiedenis van Spa niet zal misstaan.