Finland terug op MotoGP-kalender vanaf 2019

Na meer dan 35 jaar afwezigheid keert Finland vanaf 2019 terug op de MotoGP-kalender. Dat maakten Dorna, de organisator van de MotoGP, en de Finse organisatie vandaag in Helsinki bekend.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Finland volgend jaar al zou terugkeren, maar het nieuwe circuit, de KymiRing in Iitti, waar de Grand Prix moet worden gehouden, bleek niet op tijd klaar. Inmiddels is de aanleg zo ver gevorderd dat gisteren een vijfjarig contract kon worden gepresenteerd. Het circuit ligt op ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van Helsinki, vlakbij Lahti.
Finland heeft een rijke historie in de auto- en motorsport. De eerste Finse Grand Prix was in 1962 in Tampere. In 1964 verhuisde de wedstrijd naar Imatra, waar drie keer een Nederlander won: twee keer Wil Hartog en één keer Boet van Dulmen. In 1982 was de laatste Grand Prix van Finland; na de dood van zijspancoureur Jock Taylor werd Imatra de Grand Prix-status ontnomen.
Finland bracht met Jarno Saarinen een van de grootste motorcoureurs uit de geschiedenis voort. Andere grote namen uit de Finse motorsportgeschiedenis zijn Teuvo ‘Tepi’ Länsivuori, Pentti Korhonen en – de meest recente – Mika Kallio, die tussen 2005 en 2014 zeventien GP’s op zijn naam schreef en die tegenwoordig testrijder voor KTM MotoGP is.