FIA onderneemt geen verdere actie tegen Vettel  

De FIA heeft vanavond bekend gemaakt dat ze geen verdere actie zal ondernemen tegen Sebastian Vettel. De Ferrari-coureur meldde zich vandaag om 15.00 uur voor een hoorzitting op het FIA hoofdkwartier in Parijs. Vergezeld van Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene moest hij zich hier verantwoorden voor het incident tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan. Vettel reed bij de herstart achterop de wagen van Lewis Hamilton en meende dat de Brit hem een ‘brake-test’ had gegeven. In reactie hierop reed hij langszij en ramde de Mercedes in de linkerflank.

Vettel kreeg hiervoor tijdens de race een stop and go penalty van 10 seconden uitgedeeld van de stewards. Dit is de op één na hoogste straf die de wedstrijdleiding kan geven, afgezien van de zwarte vlag, welke directe diskwalificatie betekent. Bovendien kreeg de coureur uit Heppenheim drie strafpunten bijgeschreven op zijn superlicentie. Nu de FIA niet tot verdere actie over gaat staat hij hiermee dus nog altijd op scherp voor de Grand Prix van Oostenrijk, aankomend weekeinde. Mocht de coureur daar drie strafpunten krijgen dan komt zijn totaal op 12 strafpunten en volgt automatisch schorsing voor één race.

Afgezien van deze reeds uitgedeelde straffen bleef de FIA diep bezorgd over de implicaties van deze aanrijding voor de sport. Met name de impact die dit gedrag op de baan zou kunnen hebben op de fans en jonge coureurs wereldwijd baarde de autosportfederatie ernstige zorgen, zo verklaart ze op haar website. Ook het imago van de FIA en de reputatie van de sport waren in het geding, aldus de FIA.

Nadat Vettel samen met een delegatie van de FIA, waaronder Charlie Whiting, het incident uitgebreid bespraken en op videobeelden bekeken, nam Sebastian Vettel de volledige verantwoordelijkheid voor het incident. De coureur, die vandaag tevens zijn dertigste verjaardag viert, bood bovendien zijn oprechte excuses aan voor zijn gedrag. Hij zei bovendien toe om zich de komende 12 maanden belangeloos in te zetten voor activiteiten van de FIA die verkeersveiligheid promoten. Op basis van deze toezeggingen en de publiekelijke verontschuldiging van Sebastian Vettel op zijn eigen website, oordeelde FIA President Jean Todt dat het dossier gesloten kon worden. Wel maakte de Fransman duidelijk dat als Vettel een herhaling van dit gedrag vertoont, de Ferrari-coureur zich direct zal moeten verantwoorden voor het Internationaal Sporttribunaal van de FIA. In een reactie op deze uitspraak voegde Todt er nog aan toe dat “sporters zich bewust moeten zijn van de impact die hun gedrag heeft op diegenen die naar hen op kijken. Zij zijn tegelijkertijd helden en rolmodellen voor miljoenen fans wereldwijd en moeten zich dus correct gedragen.”