‘Assen’ brengt het beste boven in Valentino Rossi

Voor de tiende keer in zijn carrière mocht Valentino Rossi een zege in de TT van Assen bijschrijven op zijn palmares. Overwinning nummer 115 in totaal, de 89ste in de MotoGP. ,,Assen haalt het beste in mij boven. Dit circuit is zo speciaal, de sfeer is zo bijzonder. Ik ben zo blij!’’

Rossi kreeg ‘m niet cadeau. Op de streep bleef hij Danilo Petrucci maar nét voor. Die baalde, omdat in de slotronde een achterblijver (Alex Rins, die was overgestapt op regenbanden nadat er een paar spatjes vielen) in de weg reed. ,,Er waren geen blauwe vlaggen, dus hij wist niet dat hij in de weg reed’’, mopperde Petrucci. ,,Ik had hier kunnen winnen, want mijn Ducati was in de laatste sectie sneller dan de Yamaha. Met een tweede plaats zou ik blij moeten zijn, maar het voelt nog niet zo.’’

Marc Marquez bleef aan de finish Cal Crutchlow en Andrea Dovizioso net voor. Die twee waren vanuit het achterveld komen opzetten toen het licht begon te regenen. In die fase besloot een aantal rijders de gok te wagen om op regenbanden over te stappen, onder wie Johann Zarco. De Fransman was vanaf poleposition gestart en reed een tijd lang aan de leiding, tot Rossi hem in ronde 11 tamelijk hardhandig opzij zette.

Had de regen doorgezet, dan was Zarco spekkoper geweest, maar de regen bleef uit. De paar spatjes gooiden de wedstrijd echter wel volledig open. Zarco eindigde uiteindelijk als veertiende.

In het klassement greep Andrea Dovizioso de leiding, nadat Maverick Viñales onderuit was gegaan in ronde 12. Viñales schoof naar de tweede plaats, Rossi steeg met stip van 5 naar 3.