Bendsneyder ‘superblij’ met frontrow-start in Assen

Natuurlijk baalde Bo Bendsneyder wel een klein beetje. Als je de hele tijd de poleposition in handen hebt en op het allerlaatste moment is iemand anders net sneller, is dat een teleurstelling. Maar die teleurstelling maakte heel snel plaats voor trots, voldoening en vreugde. ,,Ik ben superblij met de tweede plaats’’, reageerde Bendsneyder. ,,Ik zag op de timing op de motor P1 verschijnen, maar op de grote schermen langs de baan zag ik beelden van Jorge Martin. Toen wist ik al dat hij sneller zou zijn.’’

Het was een lastige kwalificatie, vond Bendsneyder. Vanochtend in de regen was hij al de snelste geweest. Dat had vertrouwen gegeven. Vanmiddag was het nog altijd nat en al vroeg in de sessie zette Bendsneyder een snelle tijd neer. Daar kwam niemand ook maar in de buurt, maar hij kon zelf ook niet meer bij zijn tijd komen tot aan het einde van de training. ,,Het kan maar beter helemaal nat zijn, of helemaal droog. Maar nu was het heel slecht te zien waar het nat was en waar het aan het opdrogen was. Vanochtend in volledig nat was ik sneller dan vanmiddagHet afwachten was misschien nog wel het spannendst, maar ik heb me op mijn eigen ding gefocust. Wat anderen doen, daar heb ik toch geen invloed op, alleen op mezelf.’’

De trots en blijdschap zijn meer dan terecht. Het is immers al sinds 1999 geleden dat er een Nederlander zich wist te kwalificeren op de eerste startrij van een Grand Prix. Destijds was dat Jurgen van den Goorbergh, die in Tsjechië vanaf poleposition startte. Dat Bendsneyder de eerstvolgende is, zegt veel over de kwaliteiten van de pas 18-jarige motorcoureur.

,,Bo heeft het moeilijk gehad sinds de eerste paar races van het jaar’’, zegt zijn teambaas Aki Ajo. ,,De verwachtingen waren zo hoog gespannen en vervolgens gebeurden er wat dingen waar Bo geen schuld aan had, maar dat sloeg wel een gat in zijn zelfvertrouwen. Het gaat nu gelukkig weer de goede kant op – soms zijn er maar kleine dingen voor nodig om het tij te keren. Dat hij uitgerekend hier, met de extreme druk van een thuiswedstrijd, zo’n prestatie neerzet, is een bewijs van zijn mentale veerkracht.’’

Een tweedaagse test in Barcelona, een kleine twee weken geleden, deed het zelfvertrouwen van Bendsneyder veel goed. ,,Dat heeft de motivatie een boost gegeven’’, meent Bendsneyder. ,,Ik heb daar de knop om kunnen zetten. Dat de volgende race hier in Assen is, waar ik al zoveel heb gereden in het verleden, is dan alleen maar prettig. Het is nu wel zaak om met beide benen op de grond te blijven staan. Toen ik over de streep kwam, hoorde en zag ik het publiek op de tribunes juichen. Dat was een bijzondere ervaring. Ik hoop dat ik morgen net zo’n goed resultaat kan laten zien. Liefst heb ik dat het droog is, maar ook als het regent kan ik voor het podium meedoen.’’

 

Jouw reactie