Dovizioso verrast opnieuw, ook zichzelf

Amper een week geleden zei Andrea Dovizioso dat de Ducati eigenlijk nog niet goed genoeg was om races te winnen. Zijn zege op Mugello deed hij af als een incident. Na zijn tweede MotoGP-zege in een week tijd moet de Italiaan zich toch achter de oren krabben: de Ducati én hij zelf zijn blijkbaar beter dan hij zelf dacht. “Ik had totaal niet verwacht dat we hier zouden kunnen winnen. Om eerlijk te zijn: ik begrijp er niets van.”

Alle ogen waren in de Grand Prix van Catalunya gericht op Dani Pedrosa. De kleine Spanjaard startte vanaf poleposition, staat bekend om zijn uitstekende starts en zijn soepele rijstijl waarmee hij de banden doorgaans goed weet te conserveren, de Honda is over het algemeen goed in warme omstandigheden met weinig grip én hij had het voordeel een lichtgewicht te zijn, wat op het kokendhete asfalt ook meehelpt om de banden langer goed te houden. Een prima start maakte Pedrosa inderdaad, maar al binnen de eerste ronde werd hij naar de tweede plaats verwezen. Pas in ronde 7 kwam hij terug aan de leiding, maar wegkomen lukte niet. Met Andrea Dovizioso, Marc Marquez en Jonas Folger op zijn staart kreeg Pedrosa steeds meer moeite het tempo hoog te houden. In ronde 16 was het dan ook Dovizioso die op het vermogen van de Ducati op het rechte stuk langs Pedrosa ging. Amper een ronde verder ging ook Marquez zijn teamgenoot voorbij. Pedrosa verloor bijna een seconde per ronde op de twee man voor hem.

“De banden sleten te snel”, verklaarde hij na afloop. “Ik kon het gewoon niet bijhouden. De snelheid van Dovizioso lag zo veel hoger dan de mijne, en tegen het einde werd de grip alleen maar minder. Op het podium finishen was toen de belangrijkste opdracht en ik ben al heel blij dat dat is gelukt. Natuurlijk had ik willen winnen, maar ik ben niet teleurgesteld hoor.”

Marquez blij met punten

Voor Marc Marquez was het doel vooraf om voor zijn teamgenoot te finishen. Dat lukte, maar vooraf had Marquez gedacht dat vóór Pedrosa finishen ook zou betekenen dat hij zou winnen. Met Dovizioso had ook hij eigenlijk weinig rekening gehouden. Marquez had een lastig weekend, met vier crashes op zaterdag. “Maar ik geef nooit op”, zei hij. “Ik blijf altijd pushen, zo hard als ik kan. Maar Dovi was niet bij te houden. Op het rechte stuk liep hij met zoveel gemak bij me weg, dat het weinig zin had om te proberen dat in de bochten goed te maken met zo weinig grip. Ik kwam hier om te winnen en daar wilde ik ook best risico voor nemen, maar ja: ik heb me vrij snel neergelegd bij een tweede plaats. Twintig punten is altijd beter dan niks.” In het kampioenschap deed Marquez goede zaken. Hij klom van de vierde naar de derde plaats, met een achterstand van nu 23 punten op Maverick Viñales.

Dramatisch weekend voor Yamaha

Dat Viñales (foto) de leiding in de tussenstand nog in handen had, was het beste nieuws van het hele weekend voor de Yamaha-coureur. Het weekend verliep dramatisch voor zowel Valentino Rossi als Viñales. Ze finishten respectievelijk als achtste (op 20 seconden) en tiende (op 24 seconden). Net als in Jerez, toen het ook verschroeiend heet was – het asfalt van het circuit van Barcelona-Montmélo bereikte temperaturen van rond de 55 graden Celsius – kwamen de fabrieks-Yamaha’s nauwelijks in het verhaal voor. Valentino Rossi was weliswaar lang in gevecht met zijn rivaal en oud-teamgenoot Jorge Lorenzo, maar dat ging om de achtste plaats. Terwijl Lorenzo daarna nog terug wist te komen naar een knappe vierde plaats, verloor Rossi per ronde meer bijna anderhalve seconde.

‘Niemand was echt snel’

De enige die het 25 ronden lang wist vol te houden zonder een ronde boven de 1.48, was Andrea Dovizioso. En dat verraste hem zelf nog wel het meest. “Het was een rare race”, vond ‘Dovi’. “De conditie van het asfalt, de grip, de warmte – eigenlijk was niemand echt snel. De rondetijden waren niet geweldig, omdat iedereen druk was met het sparen van de banden. Ik ook. Maar als bij mij de achterband op is, is ie dat bij de anderen ook. Het enige verschil was dat zij blijkbaar net iets meer problemen hadden en dat mijn snelheid net iets hoger lag. Dat is dan het voordeel van de Ducati: onze snelheid. Die is gewoon goed, daar hoef ik niet over na te denken. Maar ik heb geen moment 100 procent gepusht. Echt niet. Het is raar om te winnen als je het gevoel hebt dat je er niet echt moeite voor hebt moeten doen. En vooral omdat we het totaal niet hadden verwacht. Ik stond zevende op de grid, in de test een paar weken geleden ging het niet lekker – dan is het toch niet realistisch om te denken dat je gaat winnen?”

Waar dit heen gaat, met twee opeenvolgende overwinningen op zak en een tweede plaats in het kampioenschap op slechts 7 punten, daar durfde Dovizioso niet aan te denken. “Elk weekend is anders, dit seizoen verloopt totaal onvoorspelbaar en de Ducati komt op nog te veel punten tekort om serieus aan het kampioenschap te denken. Het kan best zijn dat ik over twee weken in Assen als tiende finish op 25 seconden achterstand. Ik ben daar heel realistisch in en ik blijf het zeggen: de motor is nog niet goed genoeg. Ik voel dus ook geen enkele druk wat het kampioenschap betreft en ik blijf me concentreren op het verder ontwikkelen van de Ducati.”

Foto’s: MotoGP.com