Max Verstappen baalt van pitstop in Monaco

Verstappen op jacht naar Bottas. Hier rijdt Ricciardo nog achter de Nederlander (c) Red Bull Racing

Max Verstappen stapte vanmiddag om even voor vieren met een gezicht als een oorwurm uit zijn RB13. De Nederlander was als vijfde geëindigd in de Grand Prix van Monaco, achter Sebastian Vettel (1), Kimi Räikkönen (2), Daniel Ricciardo (3) en Veltteri Bottas (4), maar had vooraf op meer gehoopt.

Een vroege, maar niet geheel vlekkeloos uitgevoerde pitstop moest hem langs Bottas brengen en vrij baan geven om op de leidende Ferrari’s te jagen, maar in plaats daarvan kwam hij opnieuw achter de Fin terecht. Een paar ronden later lukte hetzelfde plannetje van Red Bull wel met Daniel Ricciardo. Die wist niet alleen Verstappen te verschalken, maar zich ook vóór Bottas te positioneren.

Dubbel pech dus voor Verstappen die zich hardop afvroeg waarom zijn team voor deze strategie had gekozen: “Dat mijn pitstop zo vroeg kwam, had ik totaal niet verwacht. Ik snapte het niet helemaal, want als de undercut op Bottas wel gelukt zou zijn, had ik nog steeds vast gezeten achter Sainz. Ik weet natuurlijk niet waar de rest van het veld rijdt, dus ik had verwacht na mijn pitstop vrij baan te hebben. Als je achter iemand zit, kom je er hier niet voorbij. Dat zag je ook na de laatste safety car, toen ik op nieuwe en zachtere banden reed. Als je binnen één seconde van elkaar zit, is het lastig volgen en met die brede auto’s kun je hier niks uitrichten.”

Verstappen was dus niet blij met de teamstrategie die in Monaco in het voordeel van Ricciardo uitpakte. Teambaas Christian Horner toonde daar begrip voor: “Feit is dat Red Bull als team wél goede zaken deed: voor de pitstops lagen beide auto’s vierde en vijfde, daarna derde en vijfde. Sommige calls zullen in het voordeel van Max zijn, anderen niet”, aldus Horner.