Nicky Hayden doneerde organen; uitvaart maandag live te volgen

De maandag overleden motorcoureur Nicky Hayden heeft zijn organen afgestaan voor donatie. De voormalig MotoGP-wereldkampioen leeft zodoende niet alleen in de herinnering voort. “Het was Nicky’s wens om orgaandonor te zijn en de familie heeft aan die wens gehoor gegeven”, liet de advocaat van de familie weten in een verklaring.

Nicky Hayden (35) overleed afgelopen maandag in een ziekenhuis in Italië, vijf dagen nadat hij tijdens een fietstocht in de buurt van Rimini werd geschept door een auto. Sindsdien werd Hayden kunstmatig in leven gehouden. De familie en de artsen besloten maandagmiddag de apparatuur stop te zetten. Het onderzoek naar het ongeval loopt nog.

Vrijdag werd het lichaam van Hayden overgevlogen naar de Verenigde Staten. De uitvaart is maandag in zijn woonplaats Owensboro (Kentucky). De dienst in de Saint Stephen Cathedral is vanaf 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur in Nederland) live te volgen via Hayden’s officiële Facebookpagina. Dat maakte de familie bekend in een uitgebreid in memoriam via Red Bull Honda.

Het Red Bull Honda-team waarvoor Hayden sinds vorig jaar uitkwam in de Superbikes is dit weekend actief in Engeland, waar op Donington Park de zesde wedstrijd van het seizoen wordt gehouden. Het team heeft de motor en helm van Hayden in de pitbox staan ter ere van de overleden coureur. “Het liefste wat Nicky deed was racen”, zei teammanager Ronald ten Kate. “We kunnen ons daarom geen beter eerbetoon voorstellen dan door te racen, al is het erg emotioneel.” De plaats van Hayden werd niet ingevuld door het team. De Duitser Stefan Bradl is zodoende de enige coureur die dit weekend voor het team in actie komt.