Tijdschema GP Formule 1 van Monaco (en waarom de vrije trainingen op donderdag zijn)

Komend weekend staat de beroemdste race uit de F1-geschiedenis op de kalender: de Grote Prijs van Monaco. Een uitgebreide voorbeschouwing is hier te lezen. Het tijdschema staat hieronder.

Let op! De vrije trainingen zijn al op donderdag en niet op vrijdag. De reden daarvan heeft met Hemelvaart te maken. Net als dit jaar het geval is werd tot de jaren ’90 de race na het weekend van Hemelvaart gehouden. Omdat iedereen op die dag toch al vrij was werd bepaald dat de trainingen niet op vrijdag, maar op donderdag werden verreden.

Ook in de jaren dat de Grand Prix van Monaco niet tijdens het Hemelvaartweekend plaatsvond werd de donderdag/vrijdagregel gehandhaafd. Monaco is extreem lastig te bereiken tijdens de GP. Door de trainingen op donderdag te houden krijgen de inwoners de kans om op vrijdag de stad te verlaten. Ook krijgen restauranthouders en winkeliers hierdoor de mogelijkheid om de bevoorrading van hun (verse) producten op peil te houden.

Donderdag 25 mei
10:00 – 11:30 eerste vrije training (VT1)
14:00 – 15:30 tweede vrije training (VT2)

Zaterdag 27 mei
11:00 – 12:00 derde vrije training (VT3)
14:00 – 15:00 Kwalificatie

Zondag 28 mei
14:00 Race

 

Jouw reactie