Een jaar later: Max Verstappen’s verpletterende debuut bij Red Bull

(c) Red Bull Racing

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Max Verstappen de Rus Daniil Kvyat verving bij Red Bull Racing. Wat volgde was een krankzinnige anderhalve week die zijn hoogtepunt beleefde op 15 mei 2016, op het Circuit de Catalunya. Een overzicht in tien foto’s van de eerste tien dagen van Max Verstappen bij Red Bull Racing:

In een kort persbericht, verstuurd in de vroege ochtend van de vijfde mei 2016, kondigt Red Bull Racing de ruil met Kvyat aan:
Nog dezelfde dag meldt Verstappen zich op het hoofdkwartier van Red Bull Racing in het Engelse Milton Keynes voor een korte, maar intensieve kennismaking met zijn team en de RB12:
De ruil met Kvyat is wereldnieuws. De Formule 1-organisatie besluit dan ook om de Rus en Verstappen op 12 mei naast elkaar te zetten tijdens de eerste persconferentie voor de GP van Spanje:
Een dag later op 13 mei krijgt Verstappen tijdens de vrije training voor de Grand Prix van Spanje voor het eerst de kans om de RB12 de sporen te geven:
Verstappen eindigt de eerste sessie op P6 en de tweede op P8, tot volle tevredenheid van Red Bull-adviseur Helmut Marko:
Verstappen rijdt op zaterdag 14 mei zijn beste kwalificatie tot dan toe. Hij noteert de vierde tijd, achter Hamilton (1), Rosberg (2) en Ricciardo (3), maar vóór Räikkönen (5) en Vettel (6):
Zondag 15 mei is een prachtige racedag op het Circuit de Catalunya: zonnig en 21 graden. Na een hectische start waarbij Hamilton en Rosberg elkaar van de baan rijden, vindt Verstappen zich terug op de tweede plaats, achter teamgenoot Ricciardo:
Wanneer de Australiër in de twaalfde ronde naar binnen moet voor nieuwe banden, is Verstappen de eerste Nederlander en de jongste coureur ooit die aan de leiding gaat van een Formule 1-race:
Waar Ricciardo en Vettel kiezen voor drie pitstops, gaan Verstappen en Räikkönen voor een twee-stopper. Die keuze blijkt de beste want na 43 ronden zijn het de Nederlander en de Fin die 1 en 2 liggen. Räikkönen komt op iets nieuwere banden steeds dichterbij, maar Verstappen weet de Fin tot de 66ste en laatste ronde achter zich te houden en geschiedenis te schrijven:
Verstappen wint de race met 0,616 seconden voorsprong op Räikkönen en wordt de jongste Grand Prix-winnaar ooit. Na afloop volgt de ontlading van een rollercoaster ride die tien dagen duurde:
Foto’s: Red Bull Racing