Wat je moet weten over de Grand Prix van Rusland

Voor Max Verstappen was de Grand Prix van Rusland zijn laatste race in een Toro Rosso...

Komend weekeinde wordt vlakbij de oevers van de Zwarte Zee, in de Russische badplaats Sotsji, de Grand Prix van Rusland verreden op het 5,848 kilometer lange ‘Sochi Autodrom’, voorheen ‘Sochi International Street Circuit’ en ‘Sochi Olympic Park Circuit’ genoemd. Opmerkelijk voor het door Hermann Tilke ontworpen semi-stratencircuit waar pas drie Grand Prix’ verreden zijn.

Grand Slam voor Rosberg

Het is namelijk pas de vierde editie sinds de Formule 1 hier in 2014 in het Olympische dorp van Sotsji neerstreek. Vorig jaar haalde wereldkampioen Nico Rosberg er een ‘Grand Slam’ door zowel de pole-position, de snelste raceronde als de overwinning op te eisen. Bovendien was het zijn zevende zege op rij en staat sinds vorig jaar het baanrecord op zijn naam, 1:39,094 om precies te zijn. Voor Max Verstappen was de Grand Prix van Rusland zijn laatste race in een Toro Rosso, want na deze voor Daniil Kvyat desastreus verlopen thuisrace -hij botste twee keer op de Ferrari van Sebastian Vettel- moest hij zijn Red Bull-stoeltje in Barcelona afstaan aan de Nederlander. Overigens verliep de race voor Max ook niet best, want na 33 van de 53 rondes moest viel zijn Toro Rosso uit met motorproblemen.

Medal Plaza

Opvallend aan het 18 naamloze bochten tellende stratencircuit is natuurlijk de 180-graden bocht rondom Medal Plaza, waar de Olympiërs in het Olympisch jaar 2014 hun medailles omgehangen kregen. Of Max Verstappen dit jaar voor de prijzen kan gaan? Met een gemiddelde snelheid van 215 kilometer per uur, en het feit dat alles hier om acceleratie en een sterke motor draait, kan hij waarschijnlijk niet veel uithalen tegen de beide Ferrari’s en ‘Zilverpijlen’. Het moderne parcours heeft bovendien een zeer gladde asfaltlaag, dus van bandenmanagement hoeft Verstappen het ook niet te hebben. Hij zal zijn hoop hebben gevestigd op bocht twee, want na een lang recht stuk van ruim 800 meter met een knik naar rechts die volgas genomen kan worden, moeten de coureurs afremmen voor de bocht naar rechts via Medal Plaza. Sinds de wereldstart in China zullen zijn collega’s in hun spiegels moeten blijven kijken.

Zondagmiddag twee uur

Voor het eerst dit seizoen kan Olav Mol de start van de race aankondigen met zijn gevleugelde woorden “Zondagmiddag twee uur…” want hoewel het in Sotsji dan al 15.00 uur is, zal de race bij ons lokale tijd om 14.00 uur starten. Over het algemeen was van de vier edities Lewis Hamilton het meest ‘bij de tijd’, hij won hier namelijk twee keer. En dus heeft alleen Mercedes hier nog races gewonnen. Ferrari en Red Bull zal er alles aan gelegen zijn om dat feestje dit jaar te verstoren.

Foto: Toro Rosso